Svijet
0

Najmanje 16 osoba poginulo u sukobu u Jemenu

NINA
Najmanje 16 osoba, uglavnom vojnika, poginulo je noćas u sukobu šijitskih pobunjenika i snaga sigurnosti u Jemenu, saopštio je danas za Reuters jedan dužnosnik.

On je kazao da je deset vojnika i šest pobunjenika, sljedbenika ubijenog vjerskog vođe Husseina al Houthija, poginulo noćas u sukobu, kada su pobunjenici napali vojni kamp u sjevernoj oblasti Nishour.

Houthi, vođa šijitske muslimanske sekte Zaidi koji je osnovao skupinu Vjernička mladež, ubijen je prošlog septembra, nakon dva mjeseca sukoba sa snagama sigurnosti, u kojima je poginulo najmanje 200 pobunjenika i pripadnika snaga sigurnosti.

Snage sigurnosti u Jemenu optužuju Houthijeva oca, šeika Badra el Deena, za novi val nasilja, u kojima su poginula najmanje 54 vojnika i pobunjenika. Sukobi su započeli krajem marta u provinciji Saada i okolini Nishura, Al Shafaaha i Al Rizamata.

Jemen je saopštio da je Houthijva naoružana grupa iranski saveznik te da pokušava svrgnuti vladu, postaviti šijitska vjerska pravila. Također, grupa propovijeda nasilje protiv SAD-a i Izraela u džamijama. Grupa nije povezana s Al-Qaidom.

Policija je uhapsila oko 800 osumnjičenih sljedbenika i zatvorila mnoge vjerske škole koje su pokrenuli sljedbenici Houthija, navodeći da su nezakonite.

Jemen se pridružio ratu protiv terorizma koji je SAD pokrenuo nakon napada 11. septembra 2001.