{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najmanje 16 osoba poginulo u sukobu u Jemenu

N
2.4.2005. u 10:44
0
0
Najmanje 16 osoba poginulo u sukobu u Jemenu
0
Najmanje 16 osoba poginulo u sukobu u Jemenu
Najmanje 16 osoba, uglavnom vojnika, poginulo je noćas u sukobu šijitskih pobunjenika i snaga sigurnosti u Jemenu, saopštio je danas za Reuters jedan dužnosnik.
On je kazao da je deset vojnika i šest pobunjenika, sljedbenika ubijenog vjerskog vođe Husseina al Houthija, poginulo noćas u sukobu, kada su pobunjenici napali vojni kamp u sjevernoj oblasti Nishour.

Houthi, vođa šijitske muslimanske sekte Zaidi koji je osnovao skupinu Vjernička mladež, ubijen je prošlog septembra, nakon dva mjeseca sukoba sa snagama sigurnosti, u kojima je poginulo najmanje 200 pobunjenika i pripadnika snaga sigurnosti.

Snage sigurnosti u Jemenu optužuju Houthijeva oca, šeika Badra el Deena, za novi val nasilja, u kojima su poginula najmanje 54 vojnika i pobunjenika. Sukobi su započeli krajem marta u provinciji Saada i okolini Nishura, Al Shafaaha i Al Rizamata.

Jemen je saopštio da je Houthijva naoružana grupa iranski saveznik te da pokušava svrgnuti vladu, postaviti šijitska vjerska pravila. Također, grupa propovijeda nasilje protiv SAD-a i Izraela u džamijama. Grupa nije povezana s Al-Qaidom.

Policija je uhapsila oko 800 osumnjičenih sljedbenika i zatvorila mnoge vjerske škole koje su pokrenuli sljedbenici Houthija, navodeći da su nezakonite.

Jemen se pridružio ratu protiv terorizma koji je SAD pokrenuo nakon napada 11. septembra 2001.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: