Svijet
0

Najmanje 13 mrtvih i 40 nestalih u potresu na Filipinima

FENA
Najmanje 13 osoba poginulo je u snažnom potresu koji je uzdrmao Filipine, uništio nekoliko zgrada i izazvao odrone zemlje koji su zatrpali desetke domova. Najmanje 40 osoba smatra se nestalima.

Potres magnitude 6,8 stepeni Richtera s epicentrom u uskom tjesnacu nedaleko od otoka Negrosa izazvao je odrone u gradu Guihulnganu u provinciji Negros Oriental, a oko 30 kuća zatrpano je zemljom, javlja AP.

Gradonačelnik Guihulngana Ernesto Reyes potvrdio je da je u gradu poginulo najmanje 10 osoba, uključujući studenta i dvoje osnovnoškolaca. Još jedna osoba poginula je u urušavanju gradske tržnice, a povrijeđeno ih je ukupno oko stotinu.

Potres je izazvao i odron zemlje u planinskom selu Solongon nedaleko grada La Libertad, a još se ne zna koliko je osoba zatočeno pod zemljom.

"Snabdijevanje se lopatama i motornim pilama kako bismo mogli početi spašavati zatočene ljude", objasnio je policijski inspektor Eric Arrol Besario i dodao kako su glavni gradski mostovi oštećeni te je preko njih zabranjeno prometovanje.

Filipinski seizmolozi izdali su upozorenje za opasnost od cunamija na svim centralnim otocima filipinskog arhipelaga. U La Libertadu more je odnijelo pet drvenih koliba, ali na sreću niko nije povrijeđen. Nakon upozorenja o mogućem cunamiju stanovnici obalnih gradova napustili su škole, trgovačke centre i urede.