Francuska i Španija
0

Najmanje 12 žrtava nevremena

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vjetar uraganske snage koji je pogodio sjever Španije srušio je krov jedne sportske dvorane blizu Barcelone, usmrtivši četvero djece, saopćili su lokalni zvaničnici.

Osam osoba poginulo je u drugim incidentima u Španiji i jugozapadnoj Francuskoj, tokom najžešće oluje u posljednjoj deceniji, koja je došla s Atlantika.

Najmanje milion domaćinstava na jugozapadu Francuske je bez električne energije, nakon što je olujni vetar izazvao prekid u snabdijevanju.

Vjetar brzine do 175km na sat, praćen obilnom kišom, pogodio je atlantsku obalu od Bordoa do Barcelone, proširivši se kasnije i na unutrašnjost.

Iščupano drveće blokiralo je putove i željeznice, a nekoliko aerodroma, uključujući i onaj u Bordou, zatvoreno je.

"Broj korisnika koji nemaju struju raste iz minuta u minut, dok se oluja pomjera ka istoku", rekao je Michel Franconi, šef regionalne elektrodistribucije ERDF.

On je rekao i da je hiljadu tehničara angažirano na popravljanju kvarova, ali da blokirani putevi otežavaju njihove napore.

Riječ je o najsnažnijoj oluji koja je pogodila ovaj region od decembra 1999., kada je 88 ljudi poginulo a četiri miliona domaćinstava ostalo bez struje, podsjeća BBC.

Olujni vjetar praćen kišom se sad kreće ka jugoistoku Francuske i očekuje se da će stići do sjeverne Italije i Jadranske obale, mada će do tada izgubiti snagu i vjerovatno neće izazvati veću štetu.