Svijet
0

Najmanje 100 mrtvih u avionskoj nesreći u Sudanu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Za vrijeme olujnog nevremena avion kompanije Sudan Airlines, koji je prevozio 203 putnika i 14 članova posade, skrenuo je sa piste, prepolovio se i zapalio.

Najmanje 100 ljudi smrtno je stradalo na aerodromu glavnog sudanskog grada Kartuma. Avion je putovao iz jordanskog glavnog grada Ammana. Avion je pokušao sletjeti na aerodromsku pistu u Kartumu, ali je vođa posade odlučio promijeniti rutu zbog lošeg vremena. Tada je letjelica krenula prema Crvenom moru i Port Sudanu, ali je plan ponovo promijenjen te se avion vratio prema Kartumu.

“Kad je pilot pokušao sletjeti, dogodila se nesreća”, rekao je jedan od preživjelih putnika za sudansku televiziju. Drugi preživjeli koji se zove Al Haj Bashir izjavio je kako slijetanje u Kartum nije bilo normalno i kako se desila eksplozija u desnom krilu dvije ili tri minute nakon što je avion sletio.

[vSLIKA]1[/VSLIKA]

Službenici aerodroma tvrde da je avion sigurno sletio nakon čega je iz neutvrđenih razloga došlo do eksplozije u jednom od motora. Riječ je o Airbusu 310, koji je prije sedam mjeseci kupljen za državnu flotu.

Policijski službenici su objavili da je preživjelo 111 osoba. Kartum je u utorak zadesila pješčana oluja, poslije koje su uslijedili prolomi oblaka. Sat vremena nakon nesreće, avion je i dalje bio u plamenu.

Nesreće ovog tipa nisu rijetkost u ovoj afričkoj državi. U mjesecu maju u padu aviona u južnom dijelu zemlje poginule su 24 osobe, među kojima su se našli i članovi sudanske vlade, objavio je Reuters.