Grčka i Turska
19

Najmanje 10 osoba povrijeđeno u zemljotresu na otoku Lezbos, u Izmiru izazvao paniku

Klix.ba
Šteta na Lezbosu (Foto: EPA)
Jaki zemljotres koji je danas pogodio zapadnu obalu Turske, potresao je i grčki otok Lezbos na kojem je od posljedica povrijeđeno 10 osoba, a oštećeno je na desetine kuća.

Zemljotres jačine 6,2 stepena po Richteru osjetio se i na otoku Samos, u Istanbulu i Atini, ali tamo nije bilo štete ni žrtava.

"Oštećeno je nekoliko građevina, starih i novih. Procjenjujemo kolika je šteta", rekao je gradonačelnik Plomiarija Manolis Armenakas.

Najmanje 10 osoba je povrijeđeno u selu Vrisa na Lezbosu, objavile su grčke vlasti.

"Potres je bio snažan. sve u klinici mi se srušilo, a pacijenti su pobjegli. Navikli smo na potrese, ali je ovaj bio drugačiji i mislili smo da ćemo umrijeti koliko je treslo", rekao je stomatolog Didem Eris iz Izmira u čijoj blizini je bio epicentar zemljotresa na dubini od 10 kilometara.

Nakon ovog uslijedilo 20 blažih potresa u Izmiru. Stanovnici su se uspaničili i izašli na ulice. Na Lezbosu su zatvorene neke ulice, a dosta kuća je oštećeno.

"Savjetujemo stanovnike Lezbosa da ostanu van objekata dok ne utvrdimo stabilnost", rekao je seizmiolog Eftgimios Lekkas.

U zemljotresu jačine 7 stepeni po Richteru koji je pogodio Tursku 1999. godine, uništen je veliki dio Izmira, a poginulo je više od 17.000 osoba.