Svijet
2

Najgora kriza do sada: Imigranti probili zaštitu u Eurotunelu kako bi došli do Engleske

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najmanje 2.200 imigranta pokušalo se probiti kroz Kanalski tunel kako bi iz Francuske došli u Veliku Britaniju u potrazi za boljim životom.

U najgorem sigurnosnom propustu u historiji podvodne poveznice, probili su sigurnosnu ogradu u Calaisu u ranim jutarnjim satima utorka. Imigranti su ulazili kroz rupe i penjali se na Eurotunel vozove koji su vozili u oba smjera.

Dvije stotine članova osoblja sigurnosti i policajca borilo se s imigrantima šest sati. Najmanje 15 imigranta je povrijeđeno, a dvojica su poginula kada ih je udario voz. Prevoz je kasnio sat vremena. Sedam ih je spašeno od utapanja nakon što su pali u bazen vode koji se nalazi u blizini ulaza u tunel.

Od početka ove sedmice poginulo je 10 imigranata koji su se penjali na brze vozove, trčali brzim cestama kako bi ušli u kamione ili su se utopili.

Trenutno se u francuskoj luci Calais nalazi 5.000 ilegalnih imigranta koji koriste bilo kakvu priliku da uđu u Veliku Britaniju. Šefovi transporta kažu kako Velika Britanija gubi skoro milion eura dnevno zbog ovih problema.

Gradonačelnica Calaisa Natacha Bouchart krivi upravo Veliku Britaniju jer ima blage zakone i beneficije za imigrante.