Svijet
0

Najbolji poduzetnici svih vremena

Sarajevo-x.com
Magazin BusinessWeek je sastavio listu od trideset najboljih poduzetnika svih vremena. U ovom članku vam predstavljamo samo neke od njih, za koje smo smatrali da su obilježili jednu eru.

Ko su najveći poduzetnici svih vremena? Velike face ere industralizacije ili stanovnici Silikonske doline? Sve zavisi, jer ovakvi izbori su prilično subjektivna stvar.

[SLIKA]4[/SLIKA]Estée Lauder (1907 - 2004)

Mlada Estée Lauder, rođena kao Josephine Esther Mentzer, emigrantica u Ameriku, počela je eksperimentisati sa proizvodima za kožu još kao djevojčica. 1946. osnovala je kompaniju koja je nosila njeno ime i prodavala parfeme i šminku. Lauder je "patentirala" davanje besplatnih uzoraka svojim kupcima.

Henry Ford (1863 -1947)

Iako Ford nije izmislio automobil, on ga je napravio dostupnim i običnim malim ljudima. On je proizvodio jeftine automobile, a radnike koji su radili na proizvodnji plaćao je dovoljno da bez problema mogu kupiti automobile koji su proizvođeni u njegovoj fabrici.

Pierre Omidyar (1967-)

Omidyar je stvorio prototip eBayja 1995. godine kako bi ispunio svoju želju da napravi online trgovinski sistem da trguje i razmjenjuje rijetke PEZ igračkice. Stranica je uskoro zaživjela i danas možete kupiti na njoj šta god vam padne na pamet. Omidyar je postao milijarder kada je kompanija pustila dionice svoje trgovine u javnost, 1998. godine. Obećao je da će pokloniti svo svoje bogatstvo, a sebi ostaviti 1% sveg sto ima.

Jeff Bezos (1964-)

Bezos rano spoznao da je Internet mnogo više nego obični program za dijeljenje sadržaja. Internet je velika trgovina. Iako je Amazon.com osnovao 1994. godine, prošlo je nekoliko godina prije no je napokon postao profitabilan.

[SLIKA]3[/SLIKA]Oprah Winfrey (1954-)

Oprah Winfrey od svog imena napravima jedan od najuspješnijih brandova svih vremena. Odrasla je iz siromaštva Misisipija da bi postala voditeljica vijesti prije svoje dvadesete godine. Nakon što se proslavila vlastitom emisijom "Oprah Show", svoje interese usmjerila je i na druge strane: magazine, web stranice te filmsku i TV produkciju.

Bill Gates (1955-)

Suosnivač Microsofta ispisao se sa Harvarda i postao jedan od ikona personalnih računara. Od trenutka kada je uvezao svoj softver za prve IBM personalne računara, Microsoft je uvučen u bezbroj bitki protiv monopolizacije tržišta.

Gates je još uvije predsjednik kompanije, ali se sve manje bavi svojim poslom, a sve više filantropijom. Želi da zatvori "digitalni jaz" internetom i tehnologijom u siromašnim zemljama trećeg svijeta. Uključen je i u borbu protiv raznih bolesti.

Steve Jobs (1955-)

Suosnivač Applea je kombinovao jednostavnost sa inovacijama koje su izronile iz internet ere. Jobs je bio protjeran iz kompanije, da bi se vratio 1997. godine i osnažio je novim i inovativnim proizvodima. Macovi su i dalje "šminka", iPod je osvojio svijet, a iPhone ga osvaja dok pišemo ovo.

Sam Walton (1918 - 1992)

Sam je otac Wal-Marta i "izumitelj trajno niskih cijena". On je svu robu kupovao od proizvođača i tako svojim kupcima ušteđivao novac, a ujedno i "ubijao" konkurenciju. Počeci Wal-Marta sežu u Arkansas 1962. godine.