"Traveler Photo"
80

Najbolje fotografije u izboru National Geographica

Klix.ba
Pobjednik takmičenja. Fotografija napravljena u zemlji Kirgiza u Wakhanu, na sjeveroistoku Afganistana. Iako živi u nekim od najzabačenijih predjela Afganistana, ovaj nomadski narod je opremljen solarnim panelima, satelitskim antenama i mobitelima. Sav
Objavljeni su pobjednici 24. po redu takmičenja "Traveler Photo", koje svake godine organizuje National Geographic. Među više od 12.000 prijavljenih fotografija odabrano je deset prvoplasiranih fotografija, kao i jedna prema izboru javnosti.

Pobjednik takmičenja je fotografija napravljena u zemlji Kirgiza u Wakhanu, na sjeveroistoku Afganistana. Iako živi u nekim od najzabačenijih predjela Afganistana, ovaj nomadski narod je opremljen solarnim panelima, satelitskim antenama i mobitelima, što predstavlja savršen spoj tradicionalnog života i moderne tehnologije.

Drugo mjesto pripalo je fotografiji djece iz etničke grupe H'Mong, koja se igraju balonima u magli. Fotografisana je u Moc Chau, pokrajini Ha Giang, u Vijetnamu.

Treće mjesto osvojila je fotografija napravljena za vrijeme proslave Uskrsa u Trapaniju u Italiji, gdje vjernici cijelu noć, bez odmora, na ramenima nose postavke koje predstavljaju scene Isusovog uskrsnuća. Odmaraju se tek kada svane novi dan.

Utješne nagrade dobile su fotografije sa sljedećim motivima: Japanski javor, fotografisan u Japanskim vrtovima u Portlandu, fotografija na koralnom grebenu na Fidžiju, gdje surfer roni u pokušaju da izbjegne velike talase, fotografija sela Gásaldur sa ostrvom Mykines u pozadini (sve dok 2004. godine nije izgrađen tunel, 16 stanovnika ovog otoka u sklopu Farskih ostrva je moralo na konjima ići do drugih sela), Fotografija više od 2.000 hramova i pagoda koji krase ravnice Bagana u Burmi.

Nagrađeni su i snimci staraca iz Chefchaouena u Maroku, koji sjede i razgovaraju, ljetni pljusak na jugu Čilea i fotografija drevne šume baobaba u blizini grada Morondave, na zapadnoj obali Madagaskara.

Pobjednička fotografija prema glasovima javnosti bila je ona koja prikazuje usamljenu kolibu ispod Aurore borealis u Finmmarku u Norveškoj.