Iskorištavanje djece
68

Najbližoj saradnici Jeffreya Epstaina započelo suđenje, sud odbio kauciju od 28 miliona dolara

S. M.
Nakon 15 mjeseci čekanja počelo je suđenje Ghislaine Maxwell, bliskoj saradnici milijardera Jeffreya Epsteina koji je ranije izvršio samoubistvo u zatvoru, za seksualno iskorištavanje djece, zavođenje maloljetnika i lažno svjedočenje.

Tokom dugih postupaka odabira porote, međunarodni interes će se fokusirati na dva ključna pitanja. Prvo, mogućnost da će Maxwell i njeni advokati dati imena javnih ličnosti umiješanih u slučaj, uključujući princa Andrewa, i drugo, navodno loše zdravstveno stanje optužene.

Njen stariji brat Ian, britanski biznismen i osnivač think tanka, navodi da zatvaranje njegove sestre, pod 24-satnim nadzorom u maloj ćeliji, predstavlja pretjeranu okrutnost. Spavala je na betonskom krevetu pored toaleta i nije imala pristup prirodnom svjetlu. Zatvorski službenici tvrde da je cilj ovakvih mjera spriječiti Maxwell da se povrijedi u svjetlu Epsteinovog samoubistva u ćeliji prije dvije i po godine. Ipak, njeni advokati ističu da je ovo samo paravan za kampanju progona.

Njene četiri molbe za kauciju su odbijene, uprkos ponudi od 28,5 miliona dolara od strane njenih advokata. Sudija Alison Nathan, bivša pridružena savjetnica predsjednika Baracka Obame u Bijeloj kući, presudila je da optužena žena i dalje riskira bijeg i da nije bila iskrena u pogledu svojih finansijskih mogućnosti. Maxwell se skrivala nakon hapšenja Epsteina 2019.

FBI ju je konačno pronašao u vili u New Hampshireu nakon što su koristili uređaj za praćenje mobilnog telefona.

Ovog vikenda su se pojavili detalji o redovnoj prijateljskoj prepisci bivšeg direktora Barclays banke Jesa Staleya s Epsteinom. Staley, koji je bio Epsteinov privatni bankar u JP Morganu, povukao se iz Barclaysa prošle sedmice nakon istrage. Financial Times je u petak otkrio da je Staley navodno razmijenio 1.200 e-mailova s Epsteinom tokom četiri godine, od kojih su neki sadržavali neobjašnjive termine.