|

Najavljeno pokretanje nuklearne centrale u Bushehru

Najavljeno pokretanje nuklearne centrale u Bushehru
0
F
FENA
27.11.2010. u 16:50
0
komentara
0

dijeljenja
Najavljeno pokretanje nuklearne centrale u Bushehru Foto: AP
Iran je u subotu najavio pokretanje prve nuklearne centrale u Bushehru, u diskreciji suprotnoj publicitetu koji je pratio u augustu početak punjenja tog dugo kontroverznog pogona koji je izgradila Rusija.
"Bez propagande i publiciteta, postavili smo sve šipke s gorivom i zatvorili poklopac reaktora. Očekujemo sada da se voda iz srca reaktora grije malo po malo", izjavio je šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi.

Nije naveo u kojem trenutku je došlo do pokretanja reaktora. U augustu, vlasti su povele iranske i strane novinare do postrojenja u Bushehru kako bi pokazale početak prijenosa goriva u srce centrale, što je predstavljeno kao velika pobjeda Irana nad Zapadnjacima koji su dugo pokušavali spriječiti Teheran da se snabdije takvim pogonom.

"Nadamo se da će centrala biti povezana s nacionalnom električnom mrežom za mjesec ili dva", kazao je Salehi kojeg citiraju iranski mediji.

Prethodno je kazao da će centrala od 1.000 megavata biti povezana s nacionalnom mrežom kad reaktor dosegne 40 do 50 posto snage. Salehi je dodao da će se u februaru organizirati "velika proslava" priključka Bushehra nacionalnoj električnoj mreži, prenosi Hina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.