Sjeverna Koreja
0

Najavljeno blokiranje granice ako Seul nastavi s propagandom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja je u srijedu zaprijetila da će blokirati pristup industrijskom kompleksu preko granice ako Seul nastavi da širi svoju propagandu, javila je agencija KCNA.

Sjevernokorejska vojska je upoozorila da će spriječiti južnokorejske radnike i vozila da uđu u industrijski kompleks Kaesong koji finansira Jug i koji se nalazi sjeverno od granice ako se nastavi propaganda, javila je sjevernokorejska novinska agencija, prenosi AFP.

Dan ranije je Sjeverna Koreja odlučila da prekine odnose s Južnom Korejom kojoj je zaprijetila "totalnim ratom" ako joj nametne nove sankcije.

U srijedu je Pyongyang prekinuo ključne komunikacijske linije s Jugom, a posebno one između mornarica sjevera i juga, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Južna Koreja je najavila da će nastaviti sa širenjem propagande protiv Sjevera prekinute prije šest godina, u okviru sankcija preduzetih u sklopu odgovora na potapanje njenog ratnog broda u martu, za koje je međunarodna istraga utvrdila da je posljedica torpediranja broda koje je izvela sjevernokorejska podmornica.