Australija
0

Najavljena tužba protiv Japana zbog lova na kitove

FENA
Dok se Japan bori za ponovnu dozvoljavanje komercijalnog kitolova, iz Australije najavljuju da će ih tužiti na Međunarodnom sudu pravde ako ne prekinu s lovom.

Australija koja je u bezbroj navrata zatražila od Japana da prekine s lovom na kitove, objavila je da će svoje prijetnje ostvariti i obratiti se Međunarodnom sudu pravde (ICJ). Dokumenti će biti predani Međunarodnom sudu u Den Haagu "početkom sljedeće sedmice", izjavio je Peter Garrett, ministar za zaštitu okoliša.

"Želimo na Antarktiku prekinuti lov na kitove u ime nauke", izjavio je ministar. Ministar vanjskih poslova Stephen Smith ocijenio je da sudska akcija neće poremetiti odnose s Japanom, prvim izvoznim tržištem Australije.

Uprkos zabrani lova na kitove Japan svake godine ubije na stotine tih morskih sisavaca tvrdeći kako se radi o lovu u naučne svrhe uz pristanak Međunarodne komisije za kitolov (IWC).

Službeni Tokyo izrazio je žaljenje zbog ovakve odluke Canberre napominjući da se upravo pod okriljem IWC-a vode pregovori o tome da se nakon 25 godina zabrane ponovno dozvoli komercijalni kitolov.