Havana
0

Najavljen sastanak Jimmyja Cartera i Raula Castra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter uskoro će posjetiti Havanu gdje će se sastati s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom te s njim razgovarati o ekonomskim pitanjima i unapređenju odnosa dviju zemalja.

Carter će u pratnji supruge Rosalynn doputovati u kubansku prijestolnicu u ponedjeljak i ostati do srijede. Taj put organizirao je njegov Carterov centar, sa sjedištem u Atlanti, i ne predstavlja službenu posjetu Kubi, saopćila je glasnogovornica toga centra Deanna Congileo.

Posjeta Cartera Havani uslijedit će samo nekoliko dana nakon što je kubanski sud osudio američkog poduzetnika Alana Grossa na 15 godina zatvora jer je na Kubu unio ilegalnu satelitsku komunikacijsku opremu, prenosi agencija Associated Press.

Američki dužnosnici su saopćili da nije moguće približavanje dviju zemalja sve dok je Gross u zatvoru. Kuba, međutim, ističe da je Gros primjer američkih namjera da pokrene "cyber rat" i destabilizira otok.

Carter je posljednji put boravio na Kubi u maju 2002. godine i tada se sastao s tadašnjim predsjednikom Fidelom Castrom.