{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najave novih poskupljenja politički motivirane?

F
18.9.2008. u 18:48
0
0
Najave novih poskupljenja politički motivirane?
0
Najave novih poskupljenja politički motivirane?
Najave vodećih trgovačkih lanaca u Sloveniji da će potkraj rujna i u početku listopada neizbježivo poskupjeti hrana Vlada premijera Janeza Janše ocijenila je neutemeljenima i usmjerenima na izazivanje negativna odjeka u javnosti.
"Osuđujem najnovije najave o višim cijenama osnovnih namirnica. Za to nema nikakva razloga", reagirao je na te vijesti u četvrtak ministar gospodarstva Andrej Vizjak.

Pošto je Janšina Vlada izrazila optimizam statističkim podatkom da je u kolovozu zaustavljen višemjesečan rast inflacije, najveći trgovački lanac "Mercator" službeno je objavio popis od 100 svojih dobavljača, uglavnom iz prehrambenog sektora, koji su mu najavili više cijene za rujan i listopad.

Onda je u početku tjedna direktor lanca "Tuš" Aleksander Svetelšek optužio Vladu da nije imala razumijevanja za trgovačku djelatnost, već ju je optuživala za kartelne dogovore, visoke marže i onemogućivanje konkurencije na tržištu.

Ministar Vizjak je izjavio da se ne može osloboditi osjećaja da iza najava o visokim poskupljenjima stoje "politički kumovi" i da je njihov cilj odvratiti birače od stranaka u sadašnjoj Vladi.

Vizjak tvrdi da za nova poskupljenja u trgovinama nema nikakva razloga jer se cijena hrane na svjetskom tržištu smiruje, a u zadnje se vrijeme spustila i cijena nafte.

Vlada nastavlja svoje akcije protiv velikih poduzeća na koja se sumnja da su monopolisti i da njima vlada "tajkunski kapital".

Državna agencija za trgovinu vrijednosnicama zatražila je, primjerice, u četvrtak od Pivovarne Laško (PL) da objasni kako je s povezanim tvrtkama došla do vlasništva 48,34 posto dionica trgovačkog lanca "Mercatora", a da nije po zakonu o preuzimanju objavila da je njihov vlasnički udio prešao prag kad su o tome morali obavijestiti državnog regulatora i objaviti ponudu o otkupu dionica ostalih dioničara.

Agencija je prije više mjeseci pokrenula postupke nadzora u Pivovarni Laško, blokirajući, među ostalim, pokušaj njezina direktora Boška Šrota da velik paket dionica proda austrijskoj tvrtki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: