{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najave novih poskupljenja politički motivirane?

F
18.9.2008. u 18:48
0
0
Najave novih poskupljenja politički motivirane?
0
Najave novih poskupljenja politički motivirane?
Najave vodećih trgovačkih lanaca u Sloveniji da će potkraj rujna i u početku listopada neizbježivo poskupjeti hrana Vlada premijera Janeza Janše ocijenila je neutemeljenima i usmjerenima na izazivanje negativna odjeka u javnosti.
"Osuđujem najnovije najave o višim cijenama osnovnih namirnica. Za to nema nikakva razloga", reagirao je na te vijesti u četvrtak ministar gospodarstva Andrej Vizjak.

Pošto je Janšina Vlada izrazila optimizam statističkim podatkom da je u kolovozu zaustavljen višemjesečan rast inflacije, najveći trgovački lanac "Mercator" službeno je objavio popis od 100 svojih dobavljača, uglavnom iz prehrambenog sektora, koji su mu najavili više cijene za rujan i listopad.

Onda je u početku tjedna direktor lanca "Tuš" Aleksander Svetelšek optužio Vladu da nije imala razumijevanja za trgovačku djelatnost, već ju je optuživala za kartelne dogovore, visoke marže i onemogućivanje konkurencije na tržištu.

Ministar Vizjak je izjavio da se ne može osloboditi osjećaja da iza najava o visokim poskupljenjima stoje "politički kumovi" i da je njihov cilj odvratiti birače od stranaka u sadašnjoj Vladi.

Vizjak tvrdi da za nova poskupljenja u trgovinama nema nikakva razloga jer se cijena hrane na svjetskom tržištu smiruje, a u zadnje se vrijeme spustila i cijena nafte.

Vlada nastavlja svoje akcije protiv velikih poduzeća na koja se sumnja da su monopolisti i da njima vlada "tajkunski kapital".

Državna agencija za trgovinu vrijednosnicama zatražila je, primjerice, u četvrtak od Pivovarne Laško (PL) da objasni kako je s povezanim tvrtkama došla do vlasništva 48,34 posto dionica trgovačkog lanca "Mercatora", a da nije po zakonu o preuzimanju objavila da je njihov vlasnički udio prešao prag kad su o tome morali obavijestiti državnog regulatora i objaviti ponudu o otkupu dionica ostalih dioničara.

Agencija je prije više mjeseci pokrenula postupke nadzora u Pivovarni Laško, blokirajući, među ostalim, pokušaj njezina direktora Boška Šrota da velik paket dionica proda austrijskoj tvrtki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: