|

Najava Teherana "provokacija i prijetnja"

Najava Teherana "provokacija i prijetnja"
0
F
FENA
1.12.2009. u 11:24
3
komentara
0

dijeljenja
Najava Teherana "provokacija i prijetnja" Foto: Reuters
Londonski The Times u jednom od redakcijskih komentara iznosi u utorak ocjenu kako je najava Teherana da će izgraditi deset novih postrojenja za obogaćivanje urana "provokacija i prijetnja" – i da zato međunarodna diplomatija mora biti jedinstvena, a sankcije kojima će odgovoriti oštre.
U Ujedinjenim narodima se ne smije ponoviti iračko iskustvo, odnosno sporenje oko toga što uraditi s režimom Saddama Husseina, upozorava Timesov komentator – i objašnjava da je Iran, u kojem su mladi "instinktivno" naklonjeni Zapadu, otvorenija zemlja od Saddamovog basističkog Iraka.

Nema izgleda za uspjeh vojne akcije, ali nove sankcije treba da zabole Iran a poruka iz UN-a treba biti jednoglasna. Režim višestrane kontrole naoružanja bit će održan ili će biti bezvrijedan, zaključuje Times.

Financial Times u vezi s Iranom piše da zapadni diplomati žele iskoristiti najavu iz Teherana o intenzivnijem obogaćivanju urana kako bi povećali pritisak na Rusiju i Kinu ne bi li te dvije zemlje podržale uvođenje strožih sankcija Iranu.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...