World Press Photo 2010.
0

Nagrada za šokantnu fotografiju Afganistanke

FENA
Fotografija mlade Afganistanke kojoj je suprug, po talibanskom zakonu, odrezao nos i uši, osvojila je glavnu nagradu World Press Photo za 2010, jedno od najprestižniji priznanja za novinarsku fotografiju.

Fotografija koju je snimila Južnoafrikanka Jodi Bieber objavljena je 1. augusta na naslovnici časopisa Time. U obrazloženju žiri navodi da je fotografija, iako šokantna, izabrana jer skreće pažnju na nasilje protiv žena na dostojanstven način.

Agencija Reuters podsjeća da žena na slici, 18-godišnja Bibi Aisha, danas živi u Sjedinjenim Državama gdje će joj plastičnom operacijom uskoro biti napravljen novi nos.

Objavljivanje fotografije je svojevremeno izazvalo sporenja u međunarodnoj javnosti zbog etičkih implikacija, jer je riječ o mučnom prizoru.

Agencije Getty Images i Panos Pictures osvojile su po pet nagrada, agencija Reuters tri, a Associated Press i France Presse po dvije.

Organizatori su saopćili da je nagrađeno ukupno 56 fotografa iz 23 zemlje. Na natjecanju se ove godine prijavilo 5.847 fotografa iz 125 zemalja; oni su ponudili rekordnih 108.059 fotografija.

Žiri je dodijelio i posebnu nagradu seriji od 12 fotografija koju su sačinili rudari koji su 69 dana bili zatočeni 700 metara ispod zemlje u čileanskom rudniku San Jose.

Bieber, čija je fotografija proglašena najboljom i u kategoriji portreta, primit će nagradu i ček na 10.000 eura na ceremoniji koja će se održati u aprilu.