{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagrada za novinsku fotografiju godine Finbarru O'Reillyju

F
10.2.2006. u 17:41
0
0
Nagrada za novinsku fotografiju godine Finbarru O'Reillyju
0
Nagrada za novinsku fotografiju godine Finbarru O'Reillyju
Kanadski fotograf Finbarr O'Reilly dobitnik je ovogodišnje nagrade Novinarska fotografija godine za potresnu sliku na kojoj su majka i dijete u centru za pomoć gladnima u Nigeru, saopćeno je u petak.
Fotografija je snimljena u Tahouau na sjeverozapadu Nigera 1. augusta 2005. za agenciju Reuters i prikazuje od gladi tanke prste jednogodišnjega djeteta pritisnute o majčine usne.

Zbog najezde skakavaca i najgore suše u više desetljeća u toj zapadnoafričkoj državi gladuju milioni ljudi.

"Slika me progoni otkako sam je vidio prije dvije sedmice", rekao je James Colton, predsjednik žirija. "Ostala mi je u glavi čak i nakon što sam vidio hiljade drugih".

"Ta slika sve ima: ljepotu, užas i očaj", dodao je.

Slika je odabrana između 83.044 fotografije koje je poslalo 4.448 profesionalnih fotografa, 182 više nego 2004., iz 122 zemlje, a ukupno su nagrađena 63 fotografa iz 25 zemalja.

Oreilly će nagradu vrijednu 10.000 eura primiti 23. aprila u Amsterdamu na ceremoniji otvaranja izložbe pobjedničkih fotografija koja će potom obići svijet.

Fotograf agencije Panos Andrew Testa dobio je drugu nagradu u kategoriji 'General news' za fotografiju sahrane srebreničkih žrtava u Potočarima

Nagrada World Press Photoa, nezavisne, neprofitne holandske organizacije sa sjedištem u Amsterdamu, jedno je od najprestižnijih svjetskih priznanja u fotonovinarstvu.

Kao i na prethodnim konkursima, i ove godine glavne teme fotografija bile su prirodne katastrofe i užasi izazvani ljudskom rukom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: