Svijet
0

Nagrada Marku Wallingeru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mark Wallinger je ovogodišnji dobitnik Turnerove nagrade, najpoznatije i naprovokativnije britanske nagrade za umjetnost, a nagrađen je za rad 'State Britain', antiratnu umjetničku instalaciju u kojoj britanske i američke političke lidere umjetnik etiketira kao ubojice djece.

Članovi žirija Turnerove nagrade o tom su radu, koji je bio izložen u galeriji Tate, u središtu Londona, od siječnja do kolovoza ove godine, kazali da 'pokazuje univerzalnu sposobnost umjetnosti da se angažira oko suvremenih političkih tema' te da 'uspijeva prenijeti neugodnu političku istinu'.

Wallinger se u djelu 'State Britain' referira na Briana Hawa, prosvjednika koji je kampirao na Trgu parlamenta od 2001. do 2005. godine zbog sankcija koje su bile nametnute Iraku te kasnije zbog invazije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije na tu zemlju.

Wallinger je snimio 600 fotografija Hawovog prosvjeda samo četiri dana prije no što je 78 policajaca upalo u Hawow kamp i otklonilo ga. Neke od fotografija, zastava, oglasa i plutajućeg tereta iz kampa umjetnik je zatim uvrstio u svoj rad.

Rad s kojim je Wallinger nastupao na ovogodišnjoj izložbi Turnerove nagrade u galeriji Tate u Liverpoolu zapravo je film 'Sleeper's'. Riječ je o filmu o njemu samome u kojemu luta po napuštenoj galeriji u Berlinu u gluho doba noći loše prerušen u medvjeda.

Mark Wallinger rođen je u Chigwellu 1959. godine (što mu je omogućilo, kako je sam kazao, da se potkraj dobne granice ušulja među finaliste budući da se nagrada dodjeljuje umjetnicima do 50 godina starosti).

Počeo je izrađivati skulpture, a možda je najslavnije djelo iz tog doba njegova skulptura 'Ecce Homo'. Riječ je o figuri nalik na Isusa, koja je stajala na trgu Trafalgar 1999. godine.