Liban
0

Nagib Mikati kandidat Hezbollaha za premijera

FENA
Nagib Mikati (Foto: AP)
Nagib Mikati (Foto: AP)
Bivši libanski lider Nagib Mikati, poslanik iz tabora Saada Haririja, objavio je svoju kandidaturu za mjesto premijera i sada je favorit Hezbollaha u borbi za primat koju vodi šiitska stranka s dosadašnjim šefom vlade.

Kandidatura je objavljena nekoliko sati nakon početka dvodnevnih konsultacija libanskog predsjednika Michela Sleimana s parlamentarnim grupama o imenovanju premijera koji će zamijeniti Saada Haririja, čija se vlada srušila 12. januara nakon ostavke ministara iz redova Hezbollaha.

Njegovu kandidaturu je odmah odbacio tabor premijera Saada Haririja koji ju je nazvao "izdajom".

Bivši premijer tokom 2005. godine, 55-godišnji sunit Mikati izabran je za poslanika na listama premijera Haririja koje su dobile većinu na općim izborima 2009.

Ovaj milijarder je ipak bio Haririjev rival kao pretendent za mjesto premijera. "Moja kandidatura nije izazov upućen nekoj ličnosti nego šansa da se ostvari kontakt između suparničkh lidera", objasnio je Mikati u saopćenju.

Mikati je jedan od rukovodilaca Grupe Mikati, porodičnog holdinga koji je jedan od glavnih akcionara južnoafričkog telekomunikacijskog operatera MTN.

Časopis Forbes piše da su on i njegov brat Taha među najbogatijim ljudima na svijetu i da svaki ima bogatstvo procijenjeno na 2,5 milijardi dolara.