|

Nagasaki obilježava 61 godinu od atomskog bombardiranja

Nagasaki obilježava 61 godinu od atomskog bombardiranja
0
F
FENA
9.8.2006. u 11:01
0
komentara
0

dijeljenja
Nagasaki obilježava 61 godinu od atomskog bombardiranja Statua mira izgrađena u Nagasakiju nakon udara atomske bombe
Grad Nagasaki na jugu Japana obilježio je u srijedu 61 godinu otkako je uništen atomskom bombom u augustu 1945. godine, a njegov gradonačelnik je izrazio ljutnju što se dovodi u pitanje princip neširenja nuklearnog oružja u svijetu.
Oko 4.600 osoba je održalo minutu šutnje u 02.02 sata ujutro, u vrijeme kada je atomska bomba eksplodirala iznad nekadašnjeg trgovačkog grada poznatog i po velikoj kršćanskoj zajednici.

Bomba koju je izbacio američki bombarder nazvan "Fat Man" u čast britanskog premijera Winstona Churchilla ubila je 70.000 ljudi.

Tri dana ranije, prva atomska bomba "Little Boy" ubila je 140.000 ljudi u Hirošimi. Ova dva bombardiranja su ubrzala kapitulaciju Japana i kraj rata na Pacifiku, podsjeća AFP.

Gradonačelnik Nagasakija Iccho Ito je u svom govoru izrazio zabrinutost što je posljednjih godina postignut mali napredak u borbi protiv iskorjenjivanja nuklearnog oružja u svijetu.

Ito je kritizirao SAD što je s Indijom, Iranom, Izraelom, Pakistanom i Sjevernom Korejom zaključio sporazum o njihovom nuklearnom naoružavanju

Japanski premijer Junichiro Koizumi je kazao: "Mi imamo odgovornost da nastavimo govoriti svijetu o našem iskustvu, kao jedina zemlja u historiji koja je napadnuta atomskim bombama."
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.