Naftni div BP mora platiti četiri milijarde dolara kazne

F
FENA
30.1.2013. u 14:31
0
0
Naftni div BP mora platiti četiri milijarde dolara kazne
0
Naftni div BP mora platiti četiri milijarde dolara kazne
Savezni sud u New Orleansu potvrdio je u utorak nagodbu između američkih vlasti i britanskog naftnog diva BP, koji za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu 2010. sa smrtnim posljedicama mora isplatiti četiri milijarde dolara, što je najveća takva kazna u američkoj historiji, prenose mediji u srijedu.
Nagodba predviđa odbacivanje drugih tužbi američkog saveznog pravosuđa protiv britanske grupe BP.

Međutim, BP će 25. februara na sudu u New Orleansu odgovarati u građanskoj parnici u kojoj mu može biti dosuđena nova kazna do 21 milijarda dolara bude li proglašen krivim zbog nemara, javlja CNN.

Sutkinja američkog saveznog suda Sarah Vance potvrdila je nagodbu BP-a i američkog pravosuđa iz novembra po 14 tačaka optužnice, a među kojima je i zločin ubistva.

BP je prema tom dogovoru dužan platiti rekordnih četiri milijarde dolara kazne u idućih pet godina.

Sutkinja je u utorak saslušala osmero svjedoka, među kojima članove porodica poginulih i radnike koji su sanirali onečišćenje.

Nagodba je postignuta s kompanijom i nema optuženih pojedinaca tako da nitko neće ići u zatvor.

BP je već zaključio nagodbu o isplati 7,8 milijarda dolara sa žrtvama onečišćenja.

Dva visokopozicionirana supervizora na platformi Deepwater Horizon bila su optužena po 23 tačke optužnice, uključujući ubistvo te zanemarivanje znakova upozorenja prije eksplozije 20. aprila 2011. koja je izazvala požar i završila smrću 11 radnika. Nekih 4.9 miliona barela sirove nafte isteklo je u Meksički zaljev tokom 87 dana i onečistilo obalu od Teksasa do Floride, a bušotina je zatvorena četiri mjeseca poslije, podsjeća Hina.

Luke Keller, potpredsjednik BP America, Inc. u utorak se ponovo ispričao za ulogu svoje komapnije u nesreći, izvinio se članovima porodica poginulih te zbog ekološke katastrofe.

Prema sporazumu s američkim ministarstvom pravosuđa, 1,3 milijarde od 4 milijarde kazne ići će vladi, 2,4 milijarde Nacionalnoj zakladi za ribarstvo i zaštitu prirode, a 350 miliona Nacionalnoj akademiji nauke.

BP je već najavio da će zatražiti odštetu i kamate od vlasnika platforme, švicarske kompanije Transocean, koja se obavezala platiti 1,4 milijarde dolara u okviru drugog procesa te njegovu podizvođaču, komapniji Halliburton, koja je izvela betonsku oplatu oko platforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: