Norveška
0

Naftna mrlja doplutala blizu prirodnog rezervata na moru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nafta koja je u četvrtak navečer iscurila iz teretnog islandskog broda doplutala je do južne obale Norveške u blizini jedinog morskog nacionalnog parka te zemlje, saopćile su u petak norveške vlasti.

"Ne znamo kolika je ta naftna mrlja. Poslali smo izviđački avion iznad te regije kako bi prikupio informacije", izjavio je Paal Are Lilleheim, portparol Norveške obalne administracije, prenosi Reuters.

"Ne znamo koliko je još nafte ostalo u rezervoarima. Još je mnogo neizvjesnosti", kazao je on.

Norveška obalska straža saopćila je da je nafta s broda Godafoss došla do obale otoka Aker, rezervata morskih ptica na ulazu u fjord Oslo u Sjevernom moru, manje od 20 km od švedske granice.

Norveški mediji javili su da nafta curi iz dva rezervoara, od kojih svaki ima kapacitet od 250 tona, ali da je još nejasno da li su rezervoari bili puni.

Dnevne novine Aftenposten javile da iscurjela nafta pluta četiri kilometra zapadno-jugozapadno od broda u blizini nacionalnog okeanskog parka Hvaler, bogatog podvodnog ekosistema - koraljima i šumama algi.

Norveške ekipe za reakciju u hitnim situacijama pokušale su da postave mreže za suzbijanje širenja naftne mrlje oko ugroženog broda, javili su lokalni mediji.

Vlasnik broda, Eimskip, saopćio je da se Godafoss nasukao na koralni greben u blizini luke Fredrikstad.

"Brod trenutno neće biti napušten dok su vremenski uslovi u regiji dobri", saopćio je Eimskip.