Svijet
0

Nafta na rekordnih 51,48 dolara za barel

NINA
Cijena nafte je nakon blagog smirivanja krajem prošle i početkom ove sedmice u utorak opet počela rasti da bi danas na newyorrškoj burzi tokom elektroničkog trgovanja (prije otvaranja burze) dosegnula cijenu od 51,48 dolara za barel.

Cijena terminskog ugovora za barel nafte s isporukom, javlja Bankamagazin, u novembru se nešto kasnije blago spustila, a razlozi za najnoviji rast cijene su vijesti o mogućem štrajku radnika u naftnoj industriji Nigerije što bi zaustavilo proizvodnju iz najvećeg afričkog izvoznika nafte.

Dodatnu napetost na tržištu donijela je i vijest da će za oporavak proizvodnje i distribucije nafte iz Meksičkog zaljeva biti potrebno nešto više vremena nego što se to prvotno očekivalo zbog problema koje su donijele vremenske neprilike koje su u posljednjih nekoliko sedmica poharale to područje.

Brent sirova nafta se jutros na londonskom tržištu prodavala po rekordnih 47,6 dolara za barel. Kako se nafta u svijetu trenutno proizvodi gotovo punim kapacitetom, svaki poremećaj u distribuciji dovodi do porasta cijene.

Analitičari komentiraju kako, budući da je Nigerija sedmi najveći svjetski izvoznik nafte i peti najveći izvoznik na američko tržište, čak i djelomično zatvaranje pogona u ovoj afričkoj zemlji može imati bitne posljedice po cijenu nafte.