{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nafta, hrana i ekologija, glavne teme samita G8

F
FENA
6.7.2008. u 15:39
0
1
Nafta, hrana i ekologija, glavne teme samita G8
0
Nafta, hrana i ekologija, glavne teme samita G8
Foto: AFP/File
Lideri moćnih zemalja svijeta iz Grupe osam (G8) okupiće se od 7. do 9. jula na japanskom ostrvu Hokaido da bi razgovarali o najvažnijim temama, odnosno, problemima današnjice, stalno rastućim cijenama nafte, hrane i alarmantnim klimatskim promjenama, što su prouzrokovale krizu globalnih razmjera.
Osnovan 1975, klub najvećih ekonomskih demokratija je u početku okupljao šest zemalja: Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Japan, Veliku Britaniju, Francusku i Italiju, da bi potom bio proširen na Kanadu i Rusiju.

Ovaj samit, bar prema izjavama lidera pojedinih država, među kojima je i njemačka kancelarka Angela Merkel, biće i prilika za konačno otpočinjanje pravog i ravnopravnog dijaloga sa takozvanom grupom zemalja G5, koju čine Narodna Republika Kina, Indija, Meksiko, Brazil i Južnoafrička Republika, mnogoljudne države koj imaju i neke od najviših stopa privrednog rasta u svijetu.

Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy ocijenio je, takođe, da skup G8 više ne može da se održava bez prisustva državnika pomenutih pet zemalja, naglašavajući da je svijet multipolaran i da je radi rješavanja najvećih problema današnjice potrebno da svi budu pozvani, "ukoliko želimo mir i razvoj u svijetu".

Ključno pitanje koje se postavlja dan uoči početka samita, na koji su već počeli da pristižu neki od svjetskih državnika, nije šta će oni uraditi na ovom skupu, već šta mogu da učine kod kuće, ocijenio je Robert Hormats, potpredsjednik moćne investicione banke Goldman Sachs.

Potpuno je, naime, jasno da niko od lidera G8 nema čarobni štapić kojim bi mogao da riješi problem rekordno visokih cijena nafte, drastično poskupljenje hrane, prijeteću inflaciju i tekuću globalnu kreditnu krizu, ističu ekonomisti.

Situacija se, međutim, od prošlogodišnjeg samita u Njemačkoj, kada su lideri prilično optimistično govorili o stanju i perspektivama globalne privrede, dramatično promijenila i pogoršala. Cijene nafte od trenutno oko 146 dolara za barel od 159 litara su, kako je opisao jedan ruski analitičar, "proletjele kroz sve slojeve atmosfere, probivši se u otvoreni kosmos", a tim putem su krenule i cijene hrane.

Tekući gubici najprestižnijih zapadnih banka i drugih finansijskih institucija su, poslije sloma američkog hipotekarnog tržišta u augustu 2007. godine, na granici od 400 milijardi dolara, s dobrim izgledima da narastu na bilion "zelenih novčanica".

Inflacija se, kao krovni pokazatelj svih pomenutih slabosti globalne ekonomije, "prišunjala" i sada je "glavna bol" centralnih banaka moćnih zemalja, čiji čelnici pokušavaju, već mjesecima, da je obuzdaju kamatnim i drugim lijekovima iz arsenala monetarne politike.

U najvećoj zemlji svijeta inflatorna stopa je već blizu nivoa projektovanog za celu 2008., od osam do devet odsto. Svi su saglasni da je preskupa nafta glavni "okidač" inflatornih pritiska, ali isto tako i sve skuplja hrana, zbog čega je širom svijeta već došlo do ozbiljnih socijalnih potresa.

Rusija je, što se nafte tiče, svakako u najboljem položaju u G8 i dok ostale članice sve teže podnose astronomski visoke cijene najvažnije energetske sirovine, Moskva zadovoljno konstatuje da ima ogroman trgovinski suficit i devizne rezerve "teške" više od 570 milijardi dolara.

Predsjednik Rusije Dimitrij Medvedev je već najavio da će na samitu u Japanu predložiti kolegama iz G8 da postignu dogovor o "energetskoj sigurnosti". U situaciji sve većeg ekonomskog i političkog rejtinga Rusije liderima G8 jedino ostaje "da rade zajedno, kako naftna kriza ne bi dovela do globalnog ekonomskog pada", izjavio je Thomas Cooley dekan poznate njujorške poslovne škole Stern.

Japan, kao domaćin skupa G8, a takođe i Njemačka, svojski su "zapeli" da na samitu "osmorke" u prvi plan stave problem globalnog otopljavanja i druga važna ekološka pitanja.

Obje zemlje predložile su veoma ambiciozne ciljeve i žele da globalna emisija štetnih gasova u atmosferu bude prepolovljena da polovine ovog stoljeća.

Poseban problem, međutim, predstavlja što brzo rastuće ekonomije G5 država ne mogu, prema studiji uređenoj u Njemačkoj, da prate razvijeni svet u naporima da se primjenom najnaprednije tehnologije i pratećim pravnim propisima, na efikasan način suprotstave naglom pogoršanju globalne ekološke situacije.

Te zemlje bi, opet, u doglednoj budućnosti mogle da prošire sadašnju postavku G8 i postanu članice buduće "grupe 13", smatra Lael Brainard, ekonomski savjetnik u administraciji bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: