Svijet
0

Nadžar: Iran odlučan da koristi nuklearnu energiju

FENA
Iranski ministar odbrane generalmajor Mostafa Mohamad Nadžar izjavio je u četvrtak da je Islamska Republika Iran odlučna u primjeni nuklearne energije u civilne svrhe, na šta ima i legitimno pravo.

U ekskluzivnom intervjuu za Irnu, on je rekao: "Lišiti zemlju pristupa mirnodopskoj nuklearnoj tehnologiji jednako je lišavanju naroda zraka, vode i hrane".

"Nebrojeno puta smo ponovili da je primjena mirnodopske nuklearne tehnologije naše legitimno pravo i da ćemo sve učiniti da to pravo iskoristimo", dodao je.

"Iran se zalaže za svijet bez nuklearnog oružja da bi ljudi mogli da žive dobro i u miru", rekao je ministar.

Iranski nuklearni dosje tehničko je pitanje i ne treba od toga praviti političko-sigurnosni problem, istakao je ministar.

Cio svijet zna da prijavljivanje iranskog nuklearnog dosjea Vijeeču sigurnosti OUN-a znači diskreditovanje međunarodnih organizacija, dodao je.

Ukoliko neka zemlja namjerava da napadne Iran, treba da očekuje fatalan odgovor oružanih snaga Irana, rekao je ministar odbrane.

Iranske oružane su u punoj ratnoj spremi, i svom snagom će braniti teritorijalni integritet zemlje, zaključio je ministar.