Grčka policija potvrdila
0

Nađeno oružje nije povezano sa gerilskim grupama

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Veća količina oružja koja je ovog vikenda pronađena na nekoliko lokacija u Atini ne odgovara oružju koje je korišteno u nedavnim napadima iza kojih stoje ljevičarske gerilske grupe, saopćila je danas grčka policija.

Policija je jučer pretresla 16 kuća širom Grčke, zadržala 17 i uhapsila četiri osobe, dva dana uoči druge godišnjice najvećih nemira u toj zemlji u proteklih nekoliko decenija, podstaknutih ubistvom jednog tinejdžera za koje je bila odgovorna policija.

Tokom racija policija je zaplijenila sedam pištolja, tri automatske puške, municiju, granate i drugo oružje.

Balistički testovi su, međutim, pokazali da zaplijenjeno oružje nije korišteno u napadima gerilskih grupa.

"Trinaest komada oružja koje je do sada pronađeno nije povezano sa terorističkom aktivnošću. Istraga se nastavlja i rezultati se provjeravaju", izjavio je Reutersu portparol policije Tanansis Kokalakis.

Drugi policijski zvaničnik je izjavio da vrsta oružja koja je pronađena ukazuje na grupu "Zavjera vatrenih ćelija" ili "Sektu revolucionara", koje stoje iza niza napada proteklih godina, među kojima je ubistvo jednog policajca i jednog novinara.

Socijalistička vlada je obećala da će se obračunati sa ljevičarskim geriskim grupama.

Više od 20 pripadnika tih grupa je uhapšeno ove godine, ali analitičari navode da su te grupe, zbog nepovezane strukture, veoma teške za iskorjenjivanje, navela je britanska agencija.