Svijet
12

Nađeno 40 tijela putnika aviona AirAsia, porodice očajne

Klix.ba
(Foto: AFP)
Najmanje 40 tijela otkriveno je tokom potrage za nestalim avionom AirAsia u moru u blizini otoka Borneo. Pronađene su i olupine, vrata aviona i boce kisika.

Na tijelima nisu bile jakne za spašavanje, a odnesena su na brod mornarice. Lokalna televizija pokazala je snimke tijela koja plutaju morem.

"Ratni brod Bung Tomo izvukao je 40 tijela i broj raste. Imaju mnogo posla", rekao je glasnogovornik mornarice.

Pronađeni su u Javanskom moru 10 kilometara od lokacije s koje je uspostavljena posljednja komunikacija između pilota aviona i kontrolora leta.

"Moje srce je ispunjeno tugom zbog svih porodica čiji su najmiliji bili na letu QZ 8501. Izražavam saučešće svima. Ne mogu vam opisati koliko mi je žao", tvitao je direktor AirAsia Tony Fernandes kada je krenuo na mjesto pada aviona.

Avion Airbus A320-200 nestao je s radara u nedjelju ujutro tokom leta iz Surbayja u Singapur. Na letu su bila 162 putnika, među kojima je bila i dvogodišnja beba.

U potrazi za tijelima i dijelovima aviona učestvuje 30 brodova i 21 avion iz Južne Koreje, Singapura, Malezije, Australije i Indonezije.

Na aerodromu Surabaya nalazi se veliki broj porodica čiji su najmiliji poginuli u nesreći. Postali su očajni kada su saznali da su tijela pronađena. Svi su uplakani i nadaju se da će barem dobiti tijela svojih najbližih kako bi ih dostojno sahranili.