Reagirao i Hollande
0

Nađen materijal za izradu bombe kod islamista u Parizu

Klix.ba
Francuska policija je u Parizu pronašla materijal za izradu bombi i drugog eksplozivnog materijala tokom istrage radikalnih islamističkih osumnjičenika koji su uhapšeni tokom proteklog vikenda, potvrdio je javni tužitelj.

Policija je otkrila hemikalije za izradu eksploziva i pištolje u pariskom predgrađu Torcy, izjavio tužitelj Francois Molins.

On je rekao i to da će se pritvor 12 osumnjičenika koji su uhapšeni tokom vikenda produžiti za još 24 sata.

U subotu je francuska policija imala pretrese u nekoliko gradova nakon napada koji su se već desili i nakon napada za koje je postojala sumnja da će se desiti, a radi se o napadu na židovske prodavnice.

Molins je naveo i to šta je sve policija pronašla, spominjući kalijev nitrat, sumpor i slične stvari potrebne za izradu eksploziva.

"Ovo su sve proizvodi koji omogućavaju da se napravi ono što mi zovemo improvizovana eksplozivna naprava", rekao je tužitelj te dodao da je sasvim jasno kako "smo suočeni sa izuzetno opasnom terorističkom mrežom".

Poilicija navodi i to da je nakon hapšenja u subotu ispaljeno nekoliko metaka ispred pariske sinagoge, prenose francuski mediji.

Francuski predsjednik Francois Hollande je izjavio da će, ako bude trebalo, mobilizirati cijelu državu u borbi protiv bilo kojeg oblika terorizma.