Svijet
5

Nadja Savčenko se želi kandidirati za predsjednicu Ukrajine

Klix.ba
Nadija Savčenko (Foto: EPA)
Nadija Savčenko (Foto: EPA)
Ukrajinska pilotkinja Nadija Savčenko (35) koja je otpornost pokazala u zatvoru u Rusiji i postala nacionalni heroj, pozdravljena je ovacijama u svom prvom obraćanju u ukrajinskom parlamentu. Ona je nakon dvije godine provedene u ruskom zatvoru jučer zvanično postala zastupnica u ukrajinskom parlamentu.

Savčenko je tokom dvogodišnjeg zatočeništva prkosila ruskim vlastima, a nakon što je puštena iz zatvora u Ukrajini je dočekana aplauzima.

Njena popularnost je na zavidnom nivou u Ukrajini s obzirom na to da je najavila spremnost da se kandidira za predsjednicu, a moguće je da će to biti trn u oku predsjedniku Petru Porošenku.

"Vratila sam se i neću dopustiti da me zaboravite, vi koji sjedite u ovom parlamentu i koji ste položili svoje živote za ovu zemlju. Ništa se ne zaboravlja i ništa nije oprošteno. Ukrajinski narod neće dopustiti izdaju“, rekla je Savčenko.

Ona je izabrana za zastupnicu još 2014. godine dok je bila u pritvoru. Tokom svog govora istaknula je da će joj prioritet biti borba za oslobađanje ostalih Ukrajinaca koji su zatvoreni u Rusiji.

U svoju zemlju se vratila prošle sedmice kada je dočekana kao narodni heroj nakon što je, kroz razmjenu, oslobodio predsjednik Rusije Vladimir Putin.