Atentat na Papu
0

Nadbiskup Romeo: Benedict XVI će umrijeti u narednih 12 mjeseci

Sarajevo-x.com
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: AFP)
Vatikanski nadbiskup Paolo Romeo sa Sicilije tvrdi da će papa Benedict XVI umrijeti u narednih 12 mjeseci i da će najvjerovatnije biti ubijen. Visoki vatikanski dužnosnik nekoliko puta ponovio je svoje tvrdnje o smrti Pape za vrijeme posjete Kini.

Vatikan je pokrenuo istragu zbog nadbiskupovih tvrdnji, a otkriven je i izvještaj koji je napisan na njemačkom o tome kako ocu Benedictu prijeti smrću. Italijanske novine Il Fatto Quotidiano objavile su prvu stranu kontroverznog izvještaja.

"Za vrijeme svoje posjete Kini, kardinal Romeo je predvidio smrt pape Benedicta, a njegove izjave su zvučale tako precizno i zabrinjavajuće, da su ljudi koju su bili u njegovom društvu shvatili kao da se sprema atentat na Papu“, izvještavaju italijanske novine.

Vatikanski potparol, svećenik Federico Lombardi, rekao je da je taj izvještaj daleko od realnosti i da ne želi čak ni da ga komentariše. Kardinal Romeo je također predvidio da će sledeći papa biti nadbiskup Milana Angelo Scola.

Posljednji pokušaj ubistva Pape bio je 1981.godine kada je Turčin Mehmet Ali Agca pokušao ubiti Ivana Pavla II na Trgu Svetog Petra.