Svijet
0

Nadbiskup Migliore: Promicati dostojanstvo žene

FENA
Treba promicati prava žene putem odgoja i priznavanja njezina dostojanstva u obitelji i društvu, kazao je nadbiskup Celestino Migliore, stalni promatrač Svete Stolice pri Ujedinjenim narodima, javlja KTA.

Nadbiskup Migliore se osvrnuo na temeljne točke svog izlaganja i činjenicu da žena u brojnim dijelovima svijeta nema pristupa obrazovanju.

Pojava je toliko teška da je prije deset godina navela Ujedinjene narode uključiti ju kao pozitivnu diskriminaciju u korist žena i djevojčica. Treći milenijski cilj kaže 'Ukloniti nejednakost spolova u osnovnom i srednjem obrazovanju', ali mi smo daleko od toga, rekao je nadbiskup.

Na upit kako unaprijediti stvarno stanje žene štiteći njezin identitet, rekao je kako treba odbaciti ideologiju, jer ona iskrivljuje stvarnost.

Svi mi poznajemo žene, skupine, u svim društvenim sredinama, koje se osjećaju posvema ostvarene, u miru su s vlastitim i tuđim identitetom, sve su s nogama na zemlji, bez sjenke ideologije, istaknuo je nadbiskup i dodao kako postoji uska veza između mira, razvoja i promicanja dostojanstva žene.

Stoga Ujedinjeni narodi u posljednje vrijeme pokazuju veliko zanimanje za naročit prinos koji žene mogu dati i pozvane su dati ga u programima prevencije, očuvanja i učvršćivanja mira , primijetio je nadbiskup Migliore.

Govoreći o dostojanstvu žene rekao je kako su zabrinutosti Svete Stolice, a to se pokazalo na nedavnome skupu Papinskoga vijeća za laike, kulturne naravi.

Zamjećuju se pogubni učinci kulturne revolucije u tijeku, koja teži razgraditi sve ono što je dano, na prvome mjestu ljudsku osobu muško i žensko; govori se o neodređenim muškim i ženskim identitetima, poremećenima, a pojava čini veoma nestabilnim ljudski suživot, rekao je nadbiskup te istaknuo kako Sveta Stolica očekuje vrjednovanje ženskoga rada u obitelji, kao majki i supruga.

Ekonomisti počinju pisati i dokazivati kako je obitelj neophodan okvir za stvaranje blagostanja, gospodarske i financijske sposobnosti za zemlje; jer odgoj djece, uostalom, zajednički je muškarcu i ženi, suprugu i supruzi, a on je preduvjet svakoga blagostanja. Neki vlade napuštaju velike socijalne politike i okreću se obiteljskoj politici čiji je cilj osigurati obiteljsku stabilnost, kazao je nadbiskup i dodao kako su moderna kulturna strujanja veoma brzo doprla do međunarodnih organizacija u kojima su naišla na veliki prihvat, ne samo na intelektualnoj nego i na pravnoj razini.

Brojni dokumenti nemaju izravnu zakonsku snagu ali su ipak utjecajni, a međunarodne organizacije upravo idu u tome pravcu. Civilno društvo, srećom, istovremeno osporava te kulturne težnje, a veoma je znakovito to što je počelo potkopavati njihov ideološki voluntarizam, zaključio je nadbiskup Migliore.