{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nadbiskup Los Angelesa izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja

F
16.7.2007. u 13:40
0
0
Nadbiskup Los Angelesa izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja
0
Nadbiskup Los Angelesa izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja
Nadbiskup Los Angelesa kardinal Roger Mahoney ponudio je iizvinjenje stotinama ljudi koji su postigli vansudsku nagodbu s crkvom u pogledu navoda o seksualnom zlostavljanju djece od strane klera.
Na pres-konferenciji kardinal se izvinio onima koji su bili napastovani, dodajući kako se to nikada nije smjelo dogoditi i da se više nikad neće ponoviti.

Nadbiskup Mahoney je rekao da se sreo s desecima osoba koje tvrde da su napastovani od strane svećenika i drugih crkvenih djelatnika. Izjavio je kako su ga ti susreti uvjerili u potrebu brzog rješenja njihovih sudskih tužbom protiv crkve.

U subotu crkva je s više od 500 osoba postigla izvansudsku nagodbu o isplati preko 600 miliona dolara. Uz novac, nagodba traži da se objave i povjerljivi svećenički dosjei, koji bi mogli pokazati je li losanđeleska nadbiskupija prikrivala ranije slučajeve seksualnog napastovanja.

Prema navodima crkvenih odvjetnika, od 660 miliona dolara nadbiskupija će isplatiti oko 250 miliona u gotovini, a ostalo će pokriti osiguravajuće kuće i isplate crkvenih redova.

Nagodba bi, odobri li je nadležni sudac mogla riješiti i predstojećih 15 suđenja za pedofiliju protiv pojedinih svećenika nadbiskupije Los Angelesa, od kojih prvo treba početi u ponedjeljak.

Time bi se izbjeglo i da kardinal Mahoney na sudu svjedoči o tome kako je Crkva postupala u slučajevima seksualnog zlostavljanje u razdoblju od četrdesetih do devedesetih godina, na koji se odnose optužbe.

Prema ranije objavljenim podacima crkvene istrage, svećenici koji su bili suočeni s takvim optužbama najčešće su premještani na druge dužnosti ili im je osigurana određena terapija.

Sudeći po tim podacima, više od 4.000 svećenika optuženo je u SAD-u za seksualno zlostavljanje u posljednjih 50 godina.

Od skandala koji je izbio zbog pedofilije u crkvi u Bostonu 2002., Katolička crkva u SAD-u isplatila je više od 1,5 miljardi dolara odštete tužiteljima.

Najveća skupna odšteta dosad bilo je 100 milijuna dolara isplaćenih 2004. u kalifornijskoj biskupiji Orange.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: