Naporni pregovori
0

Nada za razorenu državu: U januaru se u Meki potpisuje mirovna incijativa za Jemen

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstojeća mirovna inicijativa za Jemen trebala bi biti potpisana u Saudijskoj Arabiji početkom januara. Sporazum će biti potpisan u Meki, a a Ujedinjene nacije, Saudijska Arabija i Oman aktivno sudjeluju u opsežnim aranžmanima za ovaj ključni sporazum.

Izvor iz Jemena je rekao za ruske medije da je Saudijska Arabija pristala dati jednogodišnju plaću za sve zaposlenike jemenske vlade, s ciljem poboljšanja ekonomske situacije u zemlji. Osim toga, postoje planovi za nastavak jemenskog izvoza nafte i plina, čime se dodatno pridonosi ekonomskom poboljšanju.

Posebni izaslanik UN-a za Jemen, Hans Grundberg, naglasio je napredak koji su zaraćene strane postigle prema prekidu vatre. U službenom saopćenju iz svog ureda, Grundberg je pohvalio predanost obiju strana nizu mjera usmjerenih na provedbu prekida vatre u cijeloj zemlji, poboljšanje životnih uvjeta i pokretanje priprema za sveobuhvatan politički proces, uz potporu Ujedinjenih nacija.

Nedavne Grundbergove objave predstavljaju stalne napore da se okonča saudijski rat protiv Jemena, koji je rezultirao stotinama hiljada žrtava, izravno i neizravno, kao rezultat razornog utjecaja rata i kritične nestašice osnovnih resursa, što je rezultiralo jednim najtežih svjetskih humanitarnih kriza.

Dok je prekid vatre uz posredovanje UN-a u aprilu 2022. doveo do značajnog smanjenja neprijateljstava, njegov istek u oktobru iste godine nije ponovno pokrenuo velike borbe, održavajući mir u regiji.

Saudijska Arabija objavila je saopćenje u kojem izražava zahvalnost UN-u za otkrivanje "mape puta za potporu putu mira".