"Bez vjere nema života"
30

Nada za izlječenje vodi hiljade hodočasnika na Krastovu Goru

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok svjetlost svijeća obasjava 12 krstova na malim kapelama u Krastovoj Gori, svetom mjestu na obroncima Rodopskih planina u Bugarskoj, hiljade hodočasnika u tišini posmatra izlazak sunca sa novom nadom u očima.

"Imao sam moždani udar. Zbog toga sam došao ovdje. Tražim pomoć", rekao je šezdesetpetogodišnji Yanko Dimitrov, jedan od mnogih koji je došao na ovo sveto mjesto.

Svakog vikenda se na ovom mjestu okuplja veliki broj hodočasnika kako bi se molili za čudesno izlječenje svojih najmilijih i sebe.

Međutim, najvažniji dan je 14. septembar, kada ortodoksni kršćani slave Uzvišenje Svetog križa. Prema lokalnim legendama, ukoliko provedete noć na ovom svetom mjestu za vrijeme ove proslave, desit će se čudo i svaka bolest se može izliječiti.

"Čovjek mora vjerovati. Bez vjere nema života", rekao je Dimitrov za AFP.

Svake godine se na ovu noć na obroncima okupi više od 1.000 hodočasnika koji dolaze sa vlastitim problemima i željama.

"Svako se moli za nešto", kaže 27-godišnja Milka Dakova.

Do glavne crkve se mora pješačiti oko sat vremena. Za one bolesne i one koji ne mogu hodati napravljen je put kojim mogu biti dovezeni do crkve. Crkva se nalazi na 1.545 metara nadmorske visine i jesenje noći mogu biti prohladne. Hodočasnici dolaze sa vrećama za spavanje i šatorima.

Ovo sveto mjesto je otkriveno 1933. godine, kada je jedan izrazito religiozan čovjek iz obližnjeg sela Borovo vidio krst od svjetlosti iznad brda. Nakon toga je imao viziju u kojoj mu je rečeno da se tu nekada nalazio manastir u kojem se nalaze ostaci Svetog križa ne kojem je razapet Isus.