Svijet
0

Nacrt zakona o pomirenju s bivšim članovima BAAS partije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iračkom parlamentu podnesen je na usvajanje nacrt zakona o ponašanju vladajućih struktura prema bivšim članovima BAAS partije Sadama Huseina kako bi se oni ubuduće više angažirali u javnim ili vojnim službama, saopćio je danas premijer Nuri al Maliki.

Priprema ovog zakona jedan je od ključnih zahtjeva SAD-a u cilju ubrzavanja procesa pomirenja između većinskih šiita i manjinskih sunita koji su vladli u vrijeme Sadama Huseina, što bi, na kraju, uticalo na povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Mnogi članovi nekadašnje vladajuće BAAS partije su suniti koji sada smatraju da ih šiitska Malikijeva vlada progoni.

Nacrt zakona pripremilo je 26. augusta pet vodećih iračkih lidera - šiita, sunita i Kurda - među kojima je bio i premijer Maliki koji je izrazio danas nadu da će ga parlament usvojiti, javio je Reuters.

Parlament počinje sutra rad poslije jednomjesečnog prekida, ali se ne zna kada će se tačno nacrt zakona naći na dnevnom redu.

Pretpostavlja se, ukazuje britanska agencija, da će nacrt naići na otpor vladajuće partije Šiitske alijanse i komiteta zaduženog da sadašnju vladu očisti od onih koji podržavaju BAAS partiju.