Svijet
0

Nacrt rezolucije EP o produženju mandata Haškog tribunala

FENA
Poslanici Evropskog parlamenta razmatrali su danas u Bruxellesu nacrt rezolucije u kojem se poziva Vijeće Evropske unije da razmotri dvogodišnje produženje mandata Haškog tribunala, te da nastavi s naporima koji bi doveli do hapšenja preostala dva optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Poslanici su razmatrali nacrt rezolucije belgijske poslanice Anemi Nejts-Ojtebrok u prisustvu bivšeg predsjednika Haškog tribunala Fausta Pocara. U njemu se "poziva Vijeće da hitno razmotri da li bi trebalo razmišljati o dvogodišnjem produženju mandata Tribunala, te da li bi to bilo dovoljno imajući u vidu da bi bilo kakvo produženje trebalo da bude mjereno ne samo vremenom već i rezultatima”. Također se poziva Vijeće da “nastavi s naporima koji bi doveli da države u pitanju ubrzaju napore radi hapšenja preostala dva optuženika, te da pojasni s Ujedinjenim nacijama strategiju koja bi izbjegla nekažnjenost”.

Tokom diskusije, Pocar je istakao da je mišljenje Haškog tribunala uvijek bilo da optuženicima koji još nisu privedeni sudu moralo da se sudi upravo pred tim tribunalom, bez obzira kada budu uhapšeni.

Njemačka poslanica Doris Pack je naglasila da “ne treba govoriti o kraju rada tribunala”. "Moramo da učinimo sve da se rad tribunala ne okonča", rekla je ona.

Predlagač rezolucije je na kraju diskusije izjavila da će predložiti dva amandmana na svoj nacrt – jedan koji se tiče zabrinutosti zbog nedovoljne saradnje Hrvatske s Haškim tribunalom i drugi koji se tiče stava tribunala da bi Mladiću i Hadžiću moralo da se sudi pred tim tribunalom, prenio je Tanjug.

O nacrtu rezolucije vodit će se još jedna rasprava u Vanjskopolitičkom odboru, nakon čega će ići na glasanje na plenarnoj sjednici EP u martu.