{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacističko groblje u amazonskoj prašumi

S
24.10.2008. u 09:35
0
0
Nacističko groblje u amazonskoj prašumi
0
Ostavili su tragove svuda, čak i duboko u prašumama Amazona. Nekoliko svastika urezanih na drvenom krstu otkriva da su nacisti i ovdje planirali napraviti svoju koloniju.


Nacističko groblje i druge građevine nastale su prije više decenija, te su u džungli bili potpuno izgubljeni i zaboravljeni. Izgradili su ih fanatični Hitlerovi sljedbenici, a prema pisanju novinara Daily Maila, otkriveni su praćenjem zapisa iz knjige koja govori o rezervnom planu nacista iz 1930. godine da miljama daleko od Njemačke naprave utvrđenje na kojem će naseliti dio pokorenih naroda.

Djelo "Guayana projekat. Njemačka avantura u Amazonu" opisuje planove sljedbenika nacističkog vođe Adolfa Hitlera u ovom dijelu svijeta. Gustina amazonske prašume ipak je dobro sakrila njihove građevine.

Na jednom otoku kraj rijeke Jary pronađen je tri metra visok drveni krst dekorisan svastikama. Na njemu piše: "Joseph Greiner umro je ovdje 2.1.1936, od groznice, u službi njemačkom istraživačkom odredu."

Autor knjige Jens Gluessing otkrio je detalje i fotografije nacističke ekspedicije kopajući po njemačkoj i brazilskoj arhivi.Otkrio je da je Greiner, čiji je grob pronađen, bio jedan od istraživača koje su SS trupe poslale 1935. godine u ovaj region da istraži prostor i tamo naseli stanovništvo iz budućeg Trećeg rajha. Također su bili zainteresovani za britanske i holandske kolonije u blizini.

Tim je tako nazad u Berlin slao informacije o tome kako bi Nijemci mogli živjeti u Brazilu, a sve pod maskom navodnih "istraživanja flore i faune".

Doktor Otto Schulz-Kampfhenkel, oficir SS trupa, bio je vođa ekspedicije koja je svoje pronalaske otkrivala šefu Heinrichu Himmleru.

"Dvije rijetko naseljene regije na Zemlji, ali bogate prirodnim resursima su Sibir i Južna Amerika," pisao je on Himmleru, predlažući kolonizaciju. "Ovi prostori nude mogućnost imigracije i smještanja nordijskih naroda."Ipak, iz nekog razloga, glavni arhitekta holokausta u to vrijeme nije bio zainteresovan za ove planove, pa su oni prolongirani.

Nakon Drugog svjetskog rata, Schulza-Kampfhenkela su zarobili Amerikanci. Kaznu je odslužio 1989. godine i dalje sanjajući o koloniji u amazonskoj prašumi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: