Planovi kolonizacije
0

Nacističko groblje u amazonskoj prašumi

Sarajevo-x.com
Ostavili su tragove svuda, čak i duboko u prašumama Amazona. Nekoliko svastika urezanih na drvenom krstu otkriva da su nacisti i ovdje planirali napraviti svoju koloniju.

Nacističko groblje i druge građevine nastale su prije više decenija, te su u džungli bili potpuno izgubljeni i zaboravljeni. Izgradili su ih fanatični Hitlerovi sljedbenici, a prema pisanju novinara Daily Maila, otkriveni su praćenjem zapisa iz knjige koja govori o rezervnom planu nacista iz 1930. godine da miljama daleko od Njemačke naprave utvrđenje na kojem će naseliti dio pokorenih naroda.

Djelo "Guayana projekat. Njemačka avantura u Amazonu" opisuje planove sljedbenika nacističkog vođe Adolfa Hitlera u ovom dijelu svijeta. Gustina amazonske prašume ipak je dobro sakrila njihove građevine.

Na jednom otoku kraj rijeke Jary pronađen je tri metra visok drveni krst dekorisan svastikama. Na njemu piše: "Joseph Greiner umro je ovdje 2.1.1936, od groznice, u službi njemačkom istraživačkom odredu."

Autor knjige Jens Gluessing otkrio je detalje i fotografije nacističke ekspedicije kopajući po njemačkoj i brazilskoj arhivi.

Otkrio je da je Greiner, čiji je grob pronađen, bio jedan od istraživača koje su SS trupe poslale 1935. godine u ovaj region da istraži prostor i tamo naseli stanovništvo iz budućeg Trećeg rajha. Također su bili zainteresovani za britanske i holandske kolonije u blizini.

Tim je tako nazad u Berlin slao informacije o tome kako bi Nijemci mogli živjeti u Brazilu, a sve pod maskom navodnih "istraživanja flore i faune".

Doktor Otto Schulz-Kampfhenkel, oficir SS trupa, bio je vođa ekspedicije koja je svoje pronalaske otkrivala šefu Heinrichu Himmleru.

"Dvije rijetko naseljene regije na Zemlji, ali bogate prirodnim resursima su Sibir i Južna Amerika," pisao je on Himmleru, predlažući kolonizaciju. "Ovi prostori nude mogućnost imigracije i smještanja nordijskih naroda."

Ipak, iz nekog razloga, glavni arhitekta holokausta u to vrijeme nije bio zainteresovan za ove planove, pa su oni prolongirani.

Nakon Drugog svjetskog rata, Schulza-Kampfhenkela su zarobili Amerikanci. Kaznu je odslužio 1989. godine i dalje sanjajući o koloniji u amazonskoj prašumi.