Svijet
0

Nacistički arhivi bit će spremni za istraživanje za godinu dana

FENA
Direktor najvećeg arhiva nacističkih logora smrti u srijedu je zatražio odobrenje za pripremu dokumenata za međunarodni pristup, tvrdeći kako očekuje dugo vremena zatvorenu kolekciju da bude spremna za istraživanje u roku od godine dana.

Reto Meister, direktor Međunarodne službe za praćenje, koja vodi arhiv u njemačkom banjskom gradu Bad Arolsenu, izjavio je da će suštinska lista - nalozi za hapšenje, certifikati smrti, registri logora i transportacijske liste - biti digitalno skenirani i spremni za upućivanje institutima holokausta u roku od dva mjeseca, javio je AP.

"To se dešava čak i brže nego što smo predvidjeli", izjavio je Meister dok je 11-člani komitet koji kontrolira arhiv počeo dvodnevni sastanak u Haagu. "Posvetili smo više resursa skeniranju i dokumentima i njihovoj integraciji u bazu podataka", kazao je.

Komitet, međutim, mora dati odobrenje za složene tehničke pripreme prebacivanja digitalnih kopija organizacijama kao što su Muzej holokausta u Washingtonu i Yad Vahem memorijal u Jerusalemu.

Kompletna kolekcija od 30 do 50 miliona stranica, popunjavajući skoro 20 kilometara polica i uredskog prostora u šest zgrada, bit će 95 posto skenirana do kraja godine, kazao je Meister.

Među njima je 3,4 miliona poslijeratnih dosjea o raseljenim osobama, od kojih mnogi sadrže detaljna svjedočenja o užasima tokom Hitlerove 12-godišnje vladavine.

Među 17,5 miliona imena u njenom indeksu su Anne Frank, mlada holandska autorica dnevnika, pisac Eli Wiesel, te lista 1.000 spašenih ljudi korištenih kao robovska radna snaga, poznatija kao Schindlerova lista.