The Independent
0

'Nacisti morali mijenjati identitet, a Mladić živi normalno'

FENA
Londonski dnevnik The Independent, opisujući svojim čitateljima ko je Ratko Mladić, piše u petak na naslovnici da je to čovjek odgovoran za najdužu i nakrvaviju opsadu još od Drugoga svjetskog rata i za najnemilosrdniji masakr koji se dogodio još od poraza nacista.

To međutim, navodi list, nije spriječilo bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba da uživa dugotrajnu i mirnu penziju.

I pored potrage koju su za njim organizirali NATO-ovi vojnici, i pored višemilionskih nagrada koje su nudili Amerikanci i srbijanska vlada, Mladiću godinama niko nije ušao u trag.

Bilo je raznih nagađanja, piše Independent – da je vđen u Moskvi i Atini, ali i da je imao srčani udar i da je umro. Sada je, međutim, istina izašla navidjelo – sve ovo vrijeme Ratko Mladić je vodio normalan život, plesao je sa svojom ženom, igrao se s unukom, pjevao, navodi Independent.

Dodaje i da su nakon Drugoga svjetskog rata nacisti morali bježati u Brazil i mijenjati identitet. Ali kada se završio rat u Bosni i Hercegovini, Ratko Mladić se jednostavno vratio u svoje selo normalnom životu.

Independent prenosi i tvrdnje srpskih zvaničnika da su snimci prikazani na sarajevskoj televiziji stariji od osam godina i da potiču iz kolekcije snimaka koje je vlada u Beogradu u decembru prošle godine predala istražiteljima Haškog tribunala.

Nije pak jasno, dodaje list, kako su snimci dospjeli do sarajevske televizije i kako to da su prikazani baš u trenutku kada Srbija nastoji dokazati Evropskoj uniji kako čini sve što je u njenoj moći da pronađe i uhapsi Ratka Mladića.