{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacista Demjanjuk deportovan u Njemačku

S
12.5.2009. u 08:16
0
4
Nacista Demjanjuk deportovan u Njemačku
0
Nacista Demjanjuk deportovan u Njemačku
Foto: AP
Osumnjičeni čuvar iz nacističkog logora John Demjanjuk deportovan je sinoć iz SAD u Njemačku, gdje će mu se suditi zbog smrti 29.000 Jevreja.
Osamdesetdevetogodišnji Demjanjuk, ukrajinskog porijekla, noćnim čarter letom krenuo je iz Clevelanda u Minhen.

Aerodromski zvaničnik izjavio je da Demjanjuk nije pokazivao emocije, niti je rekao bilo šta kada je postavljen u medicinsko sjedište uoči leta.

Prethodno ga je ekipa hitne pomoći odvela iz njegovog doma nedaleko od Clevelanda u kancelariju za imigraciju, a fotografisanje je bilo onemogućeno ćebadima.

Centar "Simon Vizental" opisao je Demjanjuka kao prvog na listi najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca.

Demjanjuk ima problema sa kičmom, bubrezima, anemijom, veoma je slab i potrebna mu je pomoć pri stajanju ili kretanju i suviše je bolestan da bi putovao, piše u spisima podnesenim sudu.Lovci na naciste u SAD predali su sudu nedavno napravljeni video snimak na kome Demjanjuk sam hoda.

On je 1988. u Izraelu osuđen na smrt, po optužbi da je bio sadistički čuvar "Ivan Grozni" u logoru Treblinka, u kome je umrlo 870.000 ljudi.

Vrhovni sud Izraela kasnije je utvrdio da Demjanjuk nije bio "Ivan Grozni", ali su mu američki zvaničnici oduzeli državljanstvo, jer je utvrđeno da je radio u tri druga logora i da je sakrio tu informaciju kada je stigao u SAD 1952. godine.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: