Svijet
6

"Nacionalni dan ostanka kod kuće" u Zimbabveu u znak protesta

Klix.ba
U srijedu je u Zimbabveu bila zatvorena većina radnji i banaka i to zbog nacionalnog protesta protiv vlade, čiji je cilj da natjera vladu da učini nešto po pitanju ekonomske propasti ove zemlje. Većina građana je ostala kod kuće obilježavajući nacionalni dan Ostanka kod kuće 2016.

U većini škola djeca su se igrala bez nadzora, s obzirom na to da profesori nisu došli na svoja radna mjesta, a plate za prošli mjesec im nisu uplaćene.

"Mi više nemamo strpljenja. naši profesori su gladni i ljuti. Vlada ne može reći da nema sredstava. Oni žive u izobilju, a mi patimo", kazao je član sindikata prosvjetnih radnika.

Ekonomija ove zemlje kolabirala je 2009. godine, a nacionalna valuta od tada je praktički nevažeća. Nedugo poslije toga usvojena je politika više valuta u kojoj dominira američki dolar.

Prazne ulice Hararea izazvale su nelagodu.

"Ostali smo u svojim domovima jer strahujemo da bismo izlaskom u grad mogli nastradati, s obzirom na to da su protesti u ponedjeljak prerasli u nasilje", izjavio je jedan građanin glavnog grada.

U srijedu je uhapšeno blizu 50 osoba, među kojima i jedan državljanin Australije, zbog nasilja na protestima.

Vjeruje se da je glavni organizator protesta Evan Mawarire, koji je prije nekoliko dana osnovao #ThisFlag pokret putem društvenih mreža. Izjavio je za lokalni radio kako je cilj ovog pokreta ujedinjenje protiv objesnosti i nezadržive korupcije vlade i njenih zvaničnika.

"Pozvali smo na totalno gašenje države koja ne uspijeva da se brine o svojim građanima i ne sluša njihove zahtjeve", rekao je Mawarire.

Medijski institut Južne Afrike izrazio je zabrinutost zbog prestanka rada WhatsApp aplikacije, putem koje se organizuju protesti. Aplikacija je blokirana samo nekoliko sati prije početka protesta u srijedu, a ovaj čin označava kršenje ljudskog prava na pristup informacijama.

Predsjednik Zimbabvea, 92-godišnji Robert Mugabe, koji se nalazi na čelu vlade od proglašenja nezavisnosti 1980. godine, dobio je zabranu ulaska u EU i SAD nakon izvještaja o kršenju ljudskih prava i lažiranja glasova na izborima.