Svijet
0

Nacionalna sigurnost i pravo na informaciju

FENA
Manja grupa ljudi se jučer okupila ispred vašingtonskog ureda New York Timesa u znak protesta protiv objavljivanja onoga što neki nazivaju tajnama nacionalne sigurnosti. Urednici New York Timesa i Los Angeles Timesa su stali u odbranu svoje odluke da prošlog mjeseca objave priče o tajnom programu Bushove adminsitracije kojim se nadgledaju međunarodne finansijske transakcije.

Kako izvještava Glas Amerike, predsjednik George Bush i potpredsejdnik Dick Cheney su također izdvojili New York Times kao predmet oštrih kitika.

Prošli mjesec, New York Times je izvijestio o tajnom programu Bushove administracije za praćenje terorista putem međunarodne bankovne baze podataka. Taj se list prošle godine našao pod kritikama jer je izvijestio o naporima Agencije za nacionalnu sigurnost u pogledu nadgledanja međunarodnih telefonskih poziva bez naređenja suda.

Times je dobio Pulitzerovu nagradu za objavljivanje te priče, što je jedna od najvećih nagrada američkog novinarstva.

Kristinn Taylor iz Freerepublic.com, konzervativne oganizacije, optužuje New York Times za izdavanje tajni nacionalne sigurnosti.

Zahtijevamo da se izdavaču Arthuru Sulzburgeru, izvršnom uredniku Billu Kelleru i dvojici reportera Ericu Lichtblau i Jamesu Risenu sudi za izdaju jer su pružali pomoć i utjehu neprijatelju u vrijeme rata, kaže Taylor.

Još nekoliko vodećih američkih novina je objavilo priču o tajnom programu praćenja finansijskih transakcija. Međutim predsjednik Bush i brojni republikanski zakonodavci su se fokusirali baš na New York Times, navodeći da bi objavljivanje takvih tajnih informacija moglo ugroziti živote Amerikanaca.

Objelodanjivanje ovog programa je sramotno. Mi vodimo rat s mnogobrojnim ljudima koji žele naškoditi Sjedinjenim Državama. Činjenica da su neki dopustili da detalji programa procure i da su novine to objavile doista škodi Sjedinjenim Državama. Ono što smo mi radili je bila prava stvar, rekao je predsjednik Bush.

Izvršni urednik New York Timesa, Bill Keller je stao u odbranu odluke svog lista i prava čitatelja da saznaju detalje.

Mislim da se radi o nečem mnogo većem od same bankarske priče. Nakon 11 septembra urednici su morali donositi neke zaista teške, teške odluke i izabrati kako da Amerikance informiraju o tome na koji način njihova vlada vodi rat protiv terorizma. I bilo je mnogo prilika kada smo jednostavno odlučili da ne izdamo određene informacije, kaže Keller.

On dodaje da njegov list nije teroristima rekao ništa što već nisu znali, rekavši da teroristi jako dobro znaju da vlade prate njihove međunarodne finansijske transakcije.