Svijet
0

Nacionalna organizacija za žene pružila podršku Hillary Clinton

FENA
Nacionalna organizacija za žene, koja sebe smatra najvećom organizacijom feministkinja u Sjedinjenim Državama, sa više od pola miliona članica, pružila je podršku Hillari Clinton.

Ta podrška bi joj mogla pomoći da stekne još veću podršku među ženama biračima i liberalnim demokratima dok se nadmeće sa nekoliko rivala za demokratsku predsjedničku nominaciju 2008. godine.

Senatorica Clinton je bila među nekoliko demokratskih kandidata koji su se obratili učesnicima konvencije članova sindikata graditelja u Washingtonu: ”Obnovit ćemo obećanje ove velike nacije i kada se sastanem s vama na tome kratkom putu od Bijele kuće 2009. godine, moći ćemo kazati - Amerika se vratila na pravi put.“

Najnovija anketa lista USA Today i organizacije Gallup pokazuje da Hillari Clinton vodi nakon što ima podršku 35 posto demokrata. Iza nje je senator iz Ilinoisa Barack Obama sa 22 posto.

Obama se također obratio članovima sindikata i obećao da će, bude li izabran naredne godine, povećati broj Amerikanaca koji imaju zdravstveno osiguranje.

”Vrijeme je da imamo univerzalnu zdravstvenu njegu u ovoj zemlji i jedna od stvari koju obećavam jeste da ćemo je imati do kraja moga predsjedničkog mandata za svakog Amerikanca u zemlji. To je već davno trebalo da se desi. Mi znamo da to možemo postići“, kazao je Obama.

Nedavna anketa USA Today - Gallupa ukazuje da je bivši potpredsjednik Al Gore na trećem mjestu s podrškom 17 posto potencijalnih birača. On je više puta ponovio kako nema planove da se kandidira za predsjednika na izborima iduće godine.

Bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards na četvrtom je mjestu i anketa pokazuje da on ima podršku 14 posto potencijalnih birača, što je nekoliko procenata više u odnosu na prošli mjesec.

Edwards je nedavno saopćio javnosti da se kod njegove supruge Elisabeth ponovo javio rak, ali je rekao da ipak ostaje u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Ankete i većina političkih stručnjaka već ukazuju da je senatorica Clinton jasni favorit među demokratima.

Analitičar John Fortier iz instituta American Enterprise rekao je međutim za Glas Amerike da je Barack Obama i dalje važan faktor u demokratskoj utrci.

”Još uvijek mislim da će kandidat Demokratske stranke biti Hillari Clinton. Međutim, ako joj glavni protukandidat bude Barack Obama i ako se demokrati osjećaju tako samouvjerenima kao danas, oni bi mogli odlučiti da glasaju za Obamu usprkos njegovom nedostatku iskustva, jer se protivio ratu u Iraku od samog početka“, kazao je Fortier.

Najnovija anketa ukazuje da je u utrci za nominaciju Republikanske stranke bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani u vodstvu. Iza njega je senator iz Arizone John McCain i bivši senator iz Tenesija Fred Thompson.

Thompson je kazao da razmatra mogućnost kandidature za predsjednika i kako bi mogao biti sjajan kandidat, prenosi VoA, jer je poznat široj javnosti i po svojim ulogama na filmu i televiziji.