Analiza CNN
71

Način iranskog napada upućuje da su namjerno izbjegavali američke vojnike

A. B.
Tip rakete Fateh 110 koje su ispaljene na američke baze u Iraku (Foto: Twitter)
Tip rakete Fateh 110 koje su ispaljene na američke baze u Iraku (Foto: Twitter)
Novinarka CNN-a Clarrisa Ward izvještavala je sa mjesta na kojem su prije dva dana pale iranske balističke rakete kao odmazda zbog američkog udara u kojem je ubijen iranski general Qassem Soleimani. Istakla je kako način napada upućuje na to da je Iran želio izbjeći ubistva američkih vojnika.
Napad iranskih snaga na američke ciljeve u Iraku izveden je raketama tipa Fateh 110. One su ispaljene na dvije američke baze.

U svom izvještavanju, novinarka je istakla kako stoji na najudaljenijem mjestu do kojeg su dosegle balističke rakete i pojasnila je kako su vidljive štete koje su prouzrokovale, ali i da nisu tolike koliko se može očekivati od ovakvih udara.

"Treba uzeti u obzir da je zemlja bila poprilično mekana usljed neprestanog padanja kiše prethodnih dana. Ovdje je također vidljivo mnoštvo artiljerijskih zrna i ostataka rakete, ali postavlja se pitanje zbog čega su baš na ovom pustom mjestu izvršeni udari", navela je novinarka CNN-a.

S obzirom na to da je prije dva dana saopćeno kako su iranski projektili ispaljeni na američku bazu, novinarka je prilikom izvještavanja postavila pitanje šta su oni željeli postići napadom jer je ovo mjesto potpuno opustošeno.

"Lokalni sigurnosni službenici su naglasili kako na ovom mjestu nije ništa izgrađeno. U blizini se jedino nalazi izbjeglički kamp, ali i on je udaljen više od kilometar od ovog mjesta. Međutim, na ovom području nije bilo američke vojske, ni civila", rekla je Clarrisa Ward i dodala: "Šta su iranci zapravo željeli pokazati ispaljivanjem raketa jer oni tim postupkom nisu dokazali ni svoju moć, preciznost, ali ni doseg s obzirom na to da su rakete letjele stotinama milja i bile su neugodne samo za lokalno stanovništvo koje je pretrpjelo strah".

Novinarka je spomenula kako je na terenu srela i pastira čija je kuća pretrpjela značajna oštećenja u napadu. Urušio mu se krov i razbili prozori, ali kako je rekla, građani na ovom području su rat prihvatili kao sastavni dio njihovih života.