Neonacistički vandalizam
0

Na zidinama Mauthausena grafiti "Turci i Jevreji, otrovna krv"

FENA
Mauthausen
Mauthausen
Nekadašnji koncentracioni logor Mauthausen ponovo je meta neonacističkog skrnavljenja.

"Na zidinama memorijalnog centra Mauthausen pojavio se rasističko-desničarski grafiti 'Turci i Jevreji, otrovna krv'. Za sada nepoznate osobe napisala su ovu parolu velikim slovima na vanjskom zidu nekadašnjeg koncentracionog logora Mauthausen, potvrdio je Michael Tischlinger, šef Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma u Gornjoj Austriji.

Početkom prošle godine pojavila se slična parola na zidinama ovog ozloglašenog logora, kada je napisano: "Što je za naše očeve bio Jevrej, za nas je turska bagra, budite na oprezu! Treći svjetski rat - 8. krstaški rat".

"Novi desničarski grafiti nalaze se gotovo na istom mjestu, a i veličina slova i upotrijebljena boja su slični", ukazao je Tischlinger.

On je istakao da je moguće da se radi o istim počiniocima.

Poslije prošlogodišnjeg skrnavljenja Mauthausena počinioci nisu uhapšeni, naveo je on, dodajući da je na njemačkim neonacističkim forumima tada prijećeno daljim akcijama.

Predsjedavajući Komiteta Mauthausena Willie Merni ocijenio je da u Gornjoj Austriji postoji aktivna ekstremno desničarska scena, koja ne preza od skrnavljenja bivšeg koncentracionog logora. Prema njegovim riječima, protiv takvih osoba treba da se poduzmu sve potrebne mjere.