Dan pobjede
149

Na vojnoj paradi u Moskvi prodefilovao samo jedan tenk iz Drugog svjetskog rata

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Paradi na Crvenom trgu u Moskvi na Dan pobjede, 9. maja 2023. godine, prisustvovalo je znatno manje jedinica ruske vojne tehnike nego prethodnih godina. Tokom trajanja manifestacije prodefilovao je samo jedan tenk, T-34 iz doba Drugog svjetskog rata.

Pozivajući se na analitičara Olivera Aleksandra vijest je prenijela Radio Svoboda (Liberty).

Prema rečima Aleksandra, u ovogodišnjoj paradi učestvovalo je ukupno samo 51 vozilo. Prošle godine, kada je parada već bila smanjena u odnosu na vremena prije velike invazije Rusije na Ukrajinu, u paradi je učestvovalo 131 borbeno vozilo. U 2021. bilo ih je 197. To je smanjenje od skoro četiri puta u odnosu na prošlu godinu prije invazije u punom obimu.

Sama parada je trajala oko 45 minuta, uključujući obilazak trupa i govor Vladimira Putina. Ranijih godina parade su trajale i do sat i po, ali je tada parada uključivala i vazdušni dio, koji je ove godine otkazan.
Vojna parada iz 2022. godine
Vojna parada iz 2022. godine

Aleksandar je, kao i mnogi drugi komentatori, skrenuo pažnju na nedostatak modernih tenkova. To je prvi put od 2007. godine da je parada prošla bez teških oklopnih vozila.

Paradu je otvorio tenk T-34 iz Drugog svjetskog rata.

Slijede laka borbena vozila, Tigr (Tigrovi), zatim borbena vozila pješadije Ural i Bumerang, raketni sistemi Iskander i S-400, a Crvenim trgom prodefilovale su i tri interkontinentalne balističke rakete Jars.

Vojnoj opremi je trebalo manje od 10 minuta da prođe tokom parade.