Svijet
0

Na tri dana prekinut put olimpijske baklje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kina je prekinula put olimpijske baklje po zemlji i proglasila tri dana nacionalne žalosti u spomen žrtvama katastrofalnog potresa, piše u ponedjeljak The Guardian.

Kada baklja bude ponovo krenula na put po Kini, bit će to u atmosferi drugačijoj od one koja ju je pratila nakon gušenja nemira u Tibetu, nastavlja list.

Ne samo da svijet sada saosjeća s Kinom zbog katastrofe koja je pogodila pokrajinu Sečuan već je i poštuje zbog načina na koji su vlasti i vojska reagirale i pružile pomoć ugroženom stanovništvu.

To nije slučaj s Mijanmarom (Burmom), primjećuje Guardian. Sedamnaest dana nakon naleta ciklona Nargis zvaničnici Ujedinjenih nacija još uvijek se pokušavaju dogovoriti s vojnim vlastima o pružanju pomoći.

Ministri vanjskih poslova deset članica ASEAN-a danas treba da održe vanredni sastanak posvećen katastrofi u delti rijeke Iravadi.

Uspije li ova organizacija natjerati mijanmarsksku vojnu huntu da otvori vrata humanitarnim radnicima i pomoći, ona moraju ostati otvorena, ističe list.

Procjenjuje se da je pomoć dosad stigla samo do 20 posto od dva i po miliona preživjelih, a zemlji je potrebna i dugoročna pomoć.

Ciklon je uništio svaku šansu da se obavi monsunska sjetva riže. Mijanmar očekuju višemjesečne ozbiljne nestašice hrane, upozorava Guardian.