Svijet
0

Na Tajvanu tajfun usmrtio šest osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest ljudi je poginulo, šest je povrijeđeno a još šest je nestalo nakon tajfuna Kalmaegi, relativno blage oluje koja je zahvatila sjeveroistočni Tajvan u petak rano ujutro prije nego što je okrenula prema Kini.

Tajfun je također izazvao 157 slučajeva poplava i doveo je do nekoliko odgoda i otkazivanja letova, saopćila je državna vatrogasna agencija, javio je Reuters.

U 6.20 sati Nacionaslni meteorološki biro Tajvana saopćio je da je oluja, s maksimalnim vjetrovima od 90 km/h, pogodila obalu Kine prije nego što je okrenula ka Korejskom poluotoku.

Kalmaegi, prvi tajfun koji je zahvatio Tajvan ove godine, bio je relativno blag, izazvao je manje poplave i štetu na usjevima, ali je ipak nagnao vladu da izda upozorenje od morskih valova za područja oko otoka.

Oluja je izazvala štete od 86,93 miliona tajvanskih dolara (2,9 miliona američkih dolara) na usjevima i 20 miliona tajvanskih dolara na stočnom fondu, sudeći po vladinim statistikama.

Večernja nastava je otkazana na dijelovima otoka u četvrtak navečer dok se oluja primicala, ali su sve kompanije i škole bile otvorene u petak.

Tajfuni redovno pogađaju Kinu, Tajvan, Filipine i Japan od jula do kraja godine, dobijajući na snazi od toplih voda Pacifika ili Južnoga kineskog mora prije nego što oslabe na kopnu.

Krosa, posljednji tajfun koji je zahvatio Tajvan, prošle je godine prisilio ljude da ostanu u svojim domovima te ne idu na posao i u školu.