Svijet
0

Na svijetu će do 2011. biti sedam milijardi ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Očekuje se da će do 2011. u svijetu biti sedam milijardi ljudi, a najveći demografski rast dogodit će se u zemljama u razvoju, piše u izvještaju objavljenom u srijedu.

Taj bi broj do 2050. mogao porasti na 9,4 milijarde, kako navodi Ured za demografska istraživanja. Ta se procjena podudara s podacima koje je nedavno objavio UN, a govore o 9,1 milijardi stanovnika, prenijele su agencije.

Između 2009. i 2050. gotovo sav demografski rast odnosit će se na nerazvijene zemlje, u kojima će se pojačati javna zdravstvena briga i pasti stopa smrtnosti, kaže se u izvještaju.

Najveći rast očekuje se u Aziji do sredine stoljeća, do kada će se broj stanovnika, usprkos padu nataliteta u nekim zemljama, poput Japana, sa sadašnje četiri milijarde povećati za 1,3 milijarde.

Afrika, koja ima najveći natalitet i najviši postotak demografskog rasta, mogla bi do 2050. gotovo udvostručiti broj stanovnika koji je sada jedna milijardu. Stanovništvo Latinske Amerike i Kariba umjereno će porasti za 25 posto, pa će do 2050. taj dio svijeta imati 724 miliona duša.

Sjedinjene Države će, uveliko zahvaljujući useljavanju, sa 307 miliona porasti na 439 do istog razdoblja.

Zbog niske stope nataliteta broj stanovnika u Evropi će pasti sa 738 miliona na 702 miliona, usprkos daljnjem useljavanju, piše u tom izvještaju.