Žrtve potresa
0

Na Sumatru stiže pomoć sa svih strana

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodna pomoć počela je da pristiže na indonežansko ostrvo Sumatru, koje je u srijedu pogodio razorni zemljotres u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi.

Nakon apela indonežanske vlade pomoć u namirnicama, lijekovima i spasilačkim timovima počeli su da šalju Australija, Rusija, Velika Britanija i EU.

Više od 1.000 je izgubilo život u razornom zemotresu jačine 7,6 stepeni  Rihterove skale, koji je u srijedu  pogodio Sumatru, a vjeruje se da je još oko 3 000 zatrpano ispod ruševina zgrada u gradu Padangu. Velika razaranja zabilježena su i u drugim oblastima.

Očevici u Padangu kažu da se osjeća smrad raspadnutih tijela koja vise  sa razrušenih zgrada dok spasioci pokušavaju da dođu to preživjelih.

U oblastima gdje je potres oštetio puteve zabilježene su nestašice hrane, dok veliki broj stanovništa, koji je ostao bez krova nad glavom, spava na ulici.

Crveni krst Indonezije održaće danas sastanak  u Padangu o koordinaciji spasilačkih i humanitarnih napora.

Prioritet je da povrijeđenim licima bude pružena medicinska njega.
Dva australijska aviona sa medicinskim osobljem i spasilačkim ekspertima doputovali su u Padang, a desetine britanskih vatrogasaca dolazi danas poslijepodne.

Švajcarski spasioci donijeli su tim pasa tragača i oni su već na terenu, a uskoro se očekuju i spasilački timovi iz Rusije, Estonije i Japana. 

 Mnoge druge zemlje svijeta obećale su pomoć.

Predsjednik Indonezije Susilo Bambang zatražio je  brzo raspoređivanje oko 10 miliona dolara pomoći Vlade.

 "Sredstva moraju brzo biti raspoređena bez uplitanja birokratije. Situacija je vanredna i brzina je od ključne važnosti", rekao je Bambang.

Crveni krst u Ženevi saopštio je da prema fotografijama iz vazduha pogođena zona  je mnogo šira nego što se mislilo i prostire se duž cijele zapadne Sumatre.
 "Grad Padang i okolina su najviše pogođeni, ali situacija u ruralnim oblastima je takođe veoma teška", rekao je poratparol Kristin Saut, dodajući da su  neka sela 100 odsto uništena, a  neka 50 odsto.